Kvindernes løn haler ind på mændenes

Mændene tjener stadig mere end kvinderne, men lønforskellen skrumper, viser en ny opgørelse fra HK/Privat. I dag er mændenes løn ti procent højere end kvindernes.

Læs mere
Fold sammen

Her på Kvindernes Internationale Kampdag er der en god nyhed til de danske kvinder: Lønforskellen mellem mænd og kvinder er blevet mindre.

En ny lønstatistik fra HK/Privat viser, at kvinderne det seneste år er halet ind på mændene. I 2014 tjente mændene 10,0 procent mere end kvinderne - i 2013 var det 11,9 procent.

Selv om mændene stadig tjener mere end kvinderne, glæder næstformand i HK/Privat Marianne Vind sig over, at lønforskellen blandt hendes mandlige og kvindelige medlemmer skrumper.

»Jeg hæver bestemt ikke armene over hovedet. Men selvfølgelig er det godt nyt, at forskellen mellem mænd og kvinders løn er blevet mindre,« siger hun.

For ti år siden var lønforskellen mellem kønnene 16,7 procent i mændenes favør. Og selvom der er sket en del det seneste årti, går det for langsomt, mener Marianne Vind. Og hun har flere bud på hvorfor:

»Der er så mange i Danmark, der har det indtryk, at vi har lige løn og ligestilling. Og så længe det er det, der er holdningen, bliver der ikke gjort noget ved problemerne. Så vi skal starte med at få alle overbevist om, at vi har ulige løn, så vi kan få gjort op med det,« betoner hun.

Derudover tror HK-næstformanden også, at der blandt lederne på landets arbejdspladser hersker en ubevidst tendens til per automatik at give en mand mere i løn end en kvinde, selv om de har de samme kompetencer.

»Det er det, der gør det lidt sværere for alvor at gøre noget ved problemet. For vi er oppe imod noget, der foregår ubevidst. Der sidder jo ikke én eneste ond leder i Danmark, der bevidst vil give en mand 20 procent mere i løn end en kvinde, fordi han er en mand. Så vi skal have oplyst lederne om, at det er nogle mekanismer, der går i gang, og at det skal de være opmærksomme på,« siger Marianne Vind.

Men det er ikke kun lederne, der kan gøre noget for at mindske løngabet yderligere. Også de ansatte har et ansvar, pointerer hun.

»Det er vigtigt, at de ansatte begynder at tale om løn på arbejdspladsen. Der er en kultur på nogle arbejdspladser, hvor det nærmest er forbudt at tale om sin løn, og det er helt skævt, Vi skal have en større åbenhed om, hvad vi tjener, for så kan vi begynde at diskutere, om lønnen er retfærdig,« siger Marianne Vind.

En tidligere analyse af uligelønnen blandt HK/Privats medlemmer har vist, at omkring 40 procent af lønforskellen mellem mænd og kvinder kan forklares i forhold til blandt andet funktion, status og erfaring, mens cirka 60 procent ikke kan forklares - bortset fra ud fra køn.