Kvinder på toppen: Nepal og Atlanta mødtes på Amager

Den ene forlod et job som topadvokat for at bygge skoler i Nepal. Den anden gik fra et sikkert job i en kæmpekoncern til en mindre, skrantende virksomhed. Det var to meget forskellige karriereveje, der var på programmet, da Kvinder på Toppen afholdt arrangement hos Deloitte. Alligevel var budskabet fælles - tag chancer, hvis du vil noget mere med karrieren.

Pernille Kruse Madsen droppede advokatjobbet, fordi andet gav mere mening. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun geografisk, at der kan virke langt fra skolebyggerier i Nepal til bageartikler i Atlanta. Alligevel var de begge på dagsordenen ved årets anden omgang af ’Kvinder på Toppen’, der fandt sted i Deloittes glasbygninger på Amager, hvor Marianne Kirkegaard og Pernille Kruse Madsen var foredragsholdere. Fællesnævneren er, at begge kvinder har taget chancer og ikke været bange for at rykke karriere-teltpælene op.

For et af de budskaber, der blev gentaget igen og igen under arrangementet er vigtigheden af at turde løbe en risiko. Somme tider er det nødvendigt at gøre noget drastisk. Også selv om det ikke ligger lige så naturligt til kvinder, som det gør for mænd, påpegede Marianne Kirkegaard.

I 2011 skiftede hun sit sikre job hos Unilever ud med en topchefstilling i Atlanta. Efter 20 år hos den hollandske fødevarekæmpe, blev CSM Bakery Solutions købt af en kapitalfond, og Marianne Kirkegaard  blev kvinden, der skulle få bage-virksomheden med godt ti tusinde ansatte på ret køl. En beslutning, der krævede, at hun kastede sig ud i det.

»Kvinder vil tit gerne snakke og tænke alt igennem, men man skal være villig til at løbe en risiko og tage chancer. Nogle gange kender man måske kun til 80 procent af et job, men så kommer de sidste 20 hen ad vejen,« siger Marianne Kirkegaard.

Formiddagens anden kvinde i rampelyset, Pernille Kruse Madsen, havde heller ikke rygsækken fuld af forhåndskendskab, da hun søsatte sin virksomhed. Tværtimod havde hun forladt et vellønnet advokatjob hos Mærsk, solgt alt, hvad hun ejede og købt en enkeltbillet til Australien. Efter ti måneder i Australien tog hun til Nepal, hvor hendes møde med fattige nepalesiske børn, gav hende mod på at starte en NGO, der skulle bygge skoler. Hun havde ikke så meget andet end en god idé. Men det at være grøn, kan også være en fordel.

»Nogle gange er det godt at træde ind i en verden, man ikke kender - for så stiller man en masse spørgsmål,« siger Pernille Kruse Madsen.

De mange spørgsmål gav pote, og indtil videre har Pernille Kruse Madsens fond 'Human Practice Foundation' indsamlet godt 17 millioner kroner. Og hendes baggrund i advokatbranchen gjorde, at hun kunne se forretningsmændene i øjnene og få dem til at tro på projektet.

For Marianne Kirkegaard er den største forskel på at arbejde hos en store børsnoteret virksomhed og CSM Bakery Solutions, at man ikke behøver offentliggøre sine planer. Det skaber en ro og plads til at overveje tingene, forklarer hun, da spørgsmålet bliver stillet i salen.

»Der er også plads til en anden form for kynisme. Men det er også en måde at være effektiv, hvis man er modig nok til at udskifte,« siger Marianne Kirkegaard.

Modet skal blandes op med hårdt arbejde, hvis man gerne vil kunne blande sig med de dygtigste. For Marianne Kirkegaard, der har stiftet bekendtskab med arbejdsmoralen i flere lande, er det noget af det allervigtigste at give videre til dem, der gerne vil gøre karriere. Hun startede selv i de mindre prestigefyldte bestyrelser for at få håndværket ind under huden.

»Man ringer ikke direkte til Mærsk for at få bestyrelsesposter. Da jeg startede, var det i de mindre nordjyske bestyrelser, som måske ikke er dem, man blærer sig med i loungen, men til gengæld er fyldt med læring,« siger Marianne Kirkegaard.

Marianne Kirkegaard sluttede seancen af med at citere den Søren, som hun - næsten - deler efternavn med:

»At vove er at miste fodfæstet for en stund, men ikke at vove er at miste sig selv.«

Eventet var det andet i dette års omgang af ”Kvinder på Toppen”, der bliver arrangeret af Berlingske i samarbejde med Deloitte. Næste arrangement finder sted 29. august hos Gorissen Federspiel, hvor Sheela Maini Søgaard, CEO i BiG, fortæller.