Kvinder på toppen foretrækker også mænd

Kvinde er ikke kvinde bedst, når det kommer til at få kvinder til tops i dansk erhvervsliv. Det viser ny forskning.

Nina Smith er økonomiprofessor på Aarhus Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Det er småt med søstersolidariteten, når kvinder sætter sig på de høje poster i danske virksomheder. Det siger økonomiprofessor Nina Smith, der er økonomiprofessor på Aarhus Universitet, til Information.

»Derfor vil det på kort sigt formentlig ikke hjælpe at få kvinder ind i ledelsen, når forskningen viser, at de ikke opfører sig meget anderledes,« siger hun.

Nina Smiths forskning peger på, at selv om kvinder indtager de vigtigste poster i en virksomhed, så øger det ikke sandsynligheden for, at der kommer flere kvinder i andre ansvarsfulde stillinger i det samme firma.

Undersøgelsen er blevet til på baggrund af 10 års registerdata over privatejede firmaer, og forskerne har undersøgt, om det har en positiv effekt på antallet af højtplacerede kvinder, når først en kvinde er brudt igennem glasloftet. Men sådan går det ikke, lyder konklusionen.

Nina Smith kan ikke umiddelbart forklare hvorfor, men hun peger på, at det generelle danske syn på kvinder og ledelse kan spille ind.

»Man kunne tro, at vi i Danmark bare har en masse diskriminerende mænd. Men sandheden er, at mænd og kvinder svarer ens. Kvinderne tror ikke på, at kvinder vil ofre det, der skal til. I Danmark er vi kønsstereotype og har strengt taget et gammeldags syn på kvinder, når det gælder ledelse,« siger hun til Information.

Økonomiprofessoren peger også på, at der stadig er store forskelle på kønnene, når det fælder børn og barsel.

»Danmark er det land i verden, der har den længste barsel, og hvor mænd procentvis tager den mindste del af den. Det gør den meget kønsskæv, mens andre lande ikke har så lange orlovsperioder, hvilket mindsker skævvridningen,« siger hun og fortsætter:

»Men samtidig har vi lavet en fortælling om, at kvinder kan få det hele. Både børn, et behageligt liv med ét års orlov til hvert barn, samtidig med at man får et hjørnekontor, pladser i bestyrelser og kommer til tops. Den fortælling skaber frustrationer, når realiteten er, at de fleste kvinder ikke kommer til tops, hvis de får mange børn, lader manden om at gøre karriere og kun kan arbejde 37 timer.«