Kvinder forventer lavere løn end mænd

Mandlige studerende forventer langt mere i løn i deres første job end de kvindelige modparter. Det skaber store problemer for ligestillingen, vurderer eksperter.

De kvindelige studerende føler sig 3.100 mindre værd om måneden end de mandlige studerende. Det viser en undersøgelsen, som rekruteringsbureauet Moment har været med til at lave, skriver Jyllands-Posten onsdag.

Ifølge undersøgelsen WebRep Students 2007, der er foretaget blandt 9.191 studerende fra lange videregående uddannelser, regner de kvindelige studerende i gennemsnit med at tjene 24.600 kr., mens de mandlige studerende har en forventning om en månedsløn på 27.700 i deres første job.

Den store forskel i forventningen skaber på sigt problemer for ligestillingen fremhæver eksperter. Den første lønforhandling lægger nemlig et niveau, som kan komme til at præge størrelsen på lønnen fremover.

»Det er kedeligt, at kvinder har en forventning om, at deres løn er lavere - for så bliver den det også,« siger Ingrid Stage, formanden for Dansk Magisterforening.

Denne holdning deles af Morten T. Højberg, adm direktør hos Moment.

»Det lønmæssige udgangspunkt er meget vigtigt. På sigt afhænger lønnen i høj grad af personlighed, branchen og virksomhed. Men nogle kommer altså til at hænge fast i, at de har aftalt en lav startløn,« siger han.

Han vurderer, at kvinder er mere realistiske, når det gælder forventninger til løn. Men det gør ikke udviklingen mere ærgerlig:

»Lønnen bør være et spejl på folks kompetencer, der er fair og ikke skeler til medarbejderens køn. Alle evalueringer viser, at kompetencer ikke hænger sammen med køn, og derfor burde forventningerne til lønnen også være ens for kvinder og mænd,« siger Morten T. Højberg til Jyllands-Posten.