Kvinder er på fremmarch i det private erhvervsliv

De højtuddannede kvinder indtager i stigende grad den private sektor, men det vil ikke automatisk føre til flere kvindelige topchefer, forudser professor.

Trods flere kvinder i det private erhvervsliv forventer professor Nina Smith ikke revolutioner på direktionsgangene: »Det er kvinderne, der passer børnene, og det er mændene, der arbejder længe,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højtuddannede kvinder har med succes taget kampen op om jobbene i den private sektor, skriver Jyllands-Posten.

Hvor de højtuddannede kvinder tidligere gik efter job i det offentlige, er antallet af kvinder i det private erhvervsliv steget markant på 10 år, viser nye tal fra analysehuset eStatistik.

»Det er positivt, at kvinder bliver bedre uddannet og søger ud i andre typer af job end dem, de traditionelt har haft. Det vil give et mere lige arbejdsmarked,« siger Lisbeth Pedersen, afdelingsleder i SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd til Jyllands-Posten.

Hun mener, at der i dag er bedre plads til kvinder, som også vil prioritere familien, i den private sektor.

Siden 2003 er antallet af kvinder med en lang videregående uddannelse i den private sektor steget med 84 procent, og derfor udgør kvinder nu næsten 40 procent af de højtuddannede i den private sektor mod cirka 30 procent for 10 år siden.

Samtidig har kvinderne i højere grad indtaget de traditionelt mandsdominerede brancher som industri, handel og finansiering.

Det er dog tvivlsomt, om flere kvinder i det private automatisk også vil føre til flere kvindelige topchefer, siger professor i økonomi, Nina Smith fra Aarhus Universitet.

»Vi lever stadig meget traditionelt. Det er kvinderne, der passer børnene, og det er mændene, der arbejder længe,« siger hun til Jyllands-Posten.