Kvinder bestormer lederposterne

Det kvindelige indtog på de danske ledelsesgange fortsætter. Antallet af kvinder på lederposter er støt stigende, og hver tredje nyindmeldte i organisationen Lederne er nu en kvinde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af danske kvinder, der kan skrive »leder« på visitkortet er støt stigende.

Siden 2002 er antallet af kvindelige medlemmer i interesseorganisationen Lederne steget fra at udgøre 17,8 procent af den samlede medlemsskare til 23,3 procent eller mere præcist 21.942 kvindelige ledere. Og det varer bestemt ikke længe, før de kvindelige medlemmer runder et skarpt hjørne og udgør en fjerdedel af medlemskartoteket.

Sådan lyder spådommen fra organisationen, der i første halvdel af 2010 også har fået en stor mængde nye, kvindelige medlemmer. Hver tredje nyindmeldte medlem i Lederne er således en kvinde, og det er positivt, siger Vibeke Skytte afdelings- og rådgivningschef hos Lederne.

Læs også: Gode råd til kvinder, der vil nå toppen

»Det viser, at udviklingen går i den rigtige retning, og at erhvervslivet udnytter det potentiale, som kvindelige ledere har.«

Men det er ikke kun erhvervslivet, der er blevet bedre til at udnytte de kvindelige kapaciteter - de vil også i højere grad selv. Sådan lyder forklaringen ifølge Niels Gregers Hansen, der er HR-direktør i Nordea.

De søger af sig selv

»Tidligere var vi nødt til at lave foranstaltninger, som lokkede kvinderne til at søge lederjob, men i dag søger de stillingerne helt af sig selv.«

For få år siden var der langt mellem de kvindelige ledere i storbanken, men siden har kvinderne bestormet lederstillingerne til i dag at udgøre en tredjedel af alle filialledere i Nordea.

Tilbage hos interesse-organisationen Lederne håber man, at eftersom andelen af kvindelige ledere aldrig har været højere, er kimen også lagt til flere kvindelige direktører og bestyrelsesmedlemmer. Her halter kvinderne nemlig fortsat bagud.

Læs også: Kvinder med lederdrømme må neddrosle barsel

»I mangfoldighedens navn skal vi som arbejdspladser bestræbe os på at sikre at vi også får kvindelige topchefer og direktører,« siger Vibeke Skytte, der dog også understreger, at kvinderne selv skal gøre en indsats, hvis de vil avancere fra lederposten.

»Der er stadig områder, man som kvindelig leder skal arbejde mere med, blandt andet skal de være beslutningsdygtige og handlekraftige. Og så skal de blive bedre på det strategiske område. Der er mændene fortsat bedre.«