Kvinder bedst til at klare stress

Når det gælder om at præstere her og nu over for andre, er kvinder bedre rustet til det end mænd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jobinterviews, en tur på talerstolen og andre stressende situationer, som kræver at man holder tungen lige i munden, klarer kvinder bedre end deres mandlige modstykker.

I hvert fald viser et israelsk studie, at kvinder bedre håndterer såkaldt social stress, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

I undersøgelsen blev 97 studerende udsat for en række stress-tests, hvor de blandt andet skulle spille rollen som jobsøgere ved en interviewsamtale. Samtidig blev de bedt om at løse matematiske opgaver, som gik ud på at tælle baglæns under tidspres. Ved fejl skulle de begynde forfra på talrækken.

- Vores studie viste, at kvinder var bedre til at håndtere visse former for social stress, som for eksempel at skulle tale foran en stor gruppe. Men det er vigtigt at understrege, at det primært er ved social stress, vi kan se en forskel på kønnene – altså den stress, der viser sig, når vi er sammen med andre mennesker, som vi for eksempel er på jobbet, forklarer dr. Richerd Ebstein fra Hebrew University of Jerusalem til magasinet.

Ved undersøgelsen blev deltagerne testet for stresshormonet kortisol, og det er altså mængden af det stof, som afslører mændene som de mest stressede af de to køn.

Om undersøgelsen også dækker danske kvinder vides ikke, men den danske stress-ekspert, leder af Center for Stress Thomas Milsted er overrasket over, at stressen er kønsspecifik.

Han mener, at undersøgelsens resultater kan skyldes, at det netop er israelske kvinder, der har deltaget, og at de måske reagerer anderledes end andre.

Samtidig kan forklaringen være, at kvinderne har set undersøgelsen som en test, mens mændene har forsøgt at ’vinde’ testen. Endelig kan forskellen skyldes, at mænds og kvinders hjerner fungerer forskelligt.

-ulha