Kvinden der også trækker i håndværkertøjet

Lån & Spar Banks nye erhvervs­direktør, Helle Kvist Ilskjær, elsker ikke kun at være i centrum for, at der skal ske noget på hendes arbejdsplads. Hun tager også gerne over for uduelige håndværkere i hjemmet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hjemmelavede chips, jordbær dyppet i chokolade og små tapasretter med fisk blev nydt af deltagerne, mens der blev udbragt lykønskninger ved en reception i Lån & Spars afdeling i København i sidste uge. Men ingen slog på glassene for at holde en tale. For hovedpersonen med det lange lyse hår bryder sig ikke om at være i centrum ved den slags begivenheder. Til gengæld kan hun godt lide at være i centrum for projekter, være hende der bestemmer og gør en forskel. Både i sit arbejde og privat, hvor hun ikke er bleg for at trække i håndværkertøjet.

Hovedpersonen var Helle Kvist Ilskjær, som er ansat som ny erhvervsdirektør hos Lån & Spar.

Det er ikke nyt, at man finder Helle Kvist Ilskjær i bankverdenen, selv om hun de sidste tre år har været beskæftiget som salgsdirektør for ejendomsselskaberne Keops og Ejendomsinvest samt haft sin egen rådgivningsvirksomhed.

For inden da var den 45-årige kvinde centerdirektør i ti år for Forstædernes Bank, som nu er overtaget af Nykredit. Helle Kvist Ilskjær har dermed erfaring fra begge sider af bordet. Hun forstår, hvordan kunderne tænker, men ved samtidig, hvordan man laver forretning i en bank.

Den nye kvinde i Lån & Spar har dog aldrig før været med til at opbygge en helt ny erhvervsafdeling i en bank, hvilket er det, hun skal i Lån & Spar, som aldrig før har haft erhvervskunder. Og det var netop denne udfordring, som fik hende til at sige ja til jobbet.

»Jeg kan godt lide at bygge ting op fra bunden og kunne kigge tilbage og tænke: »Det var mig, der fik det til at ske,« fortæller den nye erhvervsdirektør. Spørger man Helle Kvist Ils­kjærs tidligere bankkollegaer og kollegaer fra ejendomsverdenen, hvad der karakteriserer Lån & Spars nye erhvervsdirektør, så er det, at hun er en »ihærdig«, »dygtig« og »driftig dame«. Og flere pointerer netop også, at hun får ting til at ske. Blandt andet var hun i Forstædernes Bank med til at opbygge en ny afdeling. 

Kunderne kom på ridetur

Ifølge tidligere bankdirektør i Forstædernes Bank Niels Fessel hænger Helle Kvist Ils­kjærs evne til at gøre planer til virkelighed sammen med, at hun er helhedsorienteret.

»Mange er dygtige forretningsfolk – men glemmer at få medarbejderne og organisationen med. Helle mestrer både at være forretningsorienteret og at være en respekteret leder,« siger han.

En anden etiket som tidligere kollegaer mener passer på Helle Kvist Ilskjær er »ærlig«. En nuværende ven og tidligere erhvervskunde i Forstædernes Bank, Henrik Herman, udtrykker det således:

»Tingene bliver ikke pakket ind, hun siger sin mening. Hun taler ikke bare med strømmen, hvis hun har en anden opfattelse, så siger hun den gerne, « siger han.

Og selv om hendes mening går mod ledelsens holdning, er hun heller ikke bleg for at træde i karakter. I begyndelsen af årtusindeskiftet var det ikke almindeligt at samle erhvervskunderne i Forstædernes Bank og invitere dem på ture. Men Helle Kvist Ilskjær udvalgte otte kunder, som hun mente kunne få glæde af hinandens viden og inviterede dem på tur til Island med banken, hvor de blandt andet red på islandske heste. 

Hun gør en forskel for kunderne, lyder det både fra Henrik Herman og tidligere kollegaer. Dog har hun også en svag side som mange andre målrettede personer, der vil skabe resultater. Og det indrømmer hun også selv:

»Hvis jeg ikke føler, at resultaterne kommer hurtigt nok, kan jeg godt blive frygtelig utålmodig og blive bestemmende og komme med løsningerne selv,« fortæller Helle Kvist Ilskjær.

Det gælder ikke kun i hendes professionelle karriere, men også på hjemmefronten. For tre år siden da badeværelset skulle laves om og håndværkerne ikke gjorde det godt nok, tog hun selv over. Ligeledes er hun ikke bleg for at tage motorsaven og fælde et træ, hvis der mangler brænde til brændeovnen.

Når Helle Kvist Ilskjær skal slappe af, sker det i form af en løbetur, og to gange om året lægger hun alt arbejdet fra sig og tager på skiferie med familien til enten Italien eller Østrig.