Kvindelov en velbevaret hemmelighed

Otte ud af ti virksomheder kender ikke ny lov, der skal give flere kvinder i de danske bestyrelser, viser ny undersøgelse. Dansk Industri afviser og fremhæver, at antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer vokser pænt.

»Netop når virksomhederne skal arbejde med at få flere kvinder i ledelsen, er man nødt til at stille skarpt på ledelse,« siger HR-direktør Helle Rosdahl Lund. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en ny lov, der skulle give flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv. Både i bestyrelserne og ledelsen, men otte ud af ti virksomheder kender ikke det konkrete indhold af loven, viser ny undersøgelse.

Loven betyder, at landets 1.200 største virksomheder skal lave en målsætning for, hvor mange kvinder de vil have i deres bestyrelser. Ligeledes skal der udarbejdes en politik for antal kvinder i den øvrige ledelse, og det skal altsammen stå i virksomhedernes årsrapporter.

Men ifølge Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, CBAF, er loven den bedst bevarede hemmelighed. I en analyse har centret spurgt 105 virksomhedsledere, og 65 pct. af dem svarer, at de ikke kender til loven, og de 82 pct. ved ikke, hvad der står i den.

Chokerende tal

De adspurgte kommer fra stillinger som CEO, direktører og afdelingsdirektører. Chef og HR-direktør i CBAF Helle Rosdahl Lund mener, at resultatet er chokerende.

»Der skal nytænkning og handling til. Netop når virksomhederne skal arbejde med at få flere kvinder i ledelsen, er man nødt til at stille skarpt på ledelse, arbejdsprocesser og arbejdspladskulturen. Og netop her er der mange muligheder for at øge effektiviseringen og øge produktiviteten. Det viser min erfaring,« siger Helle Rosdahl Lund, der fremhæver, at det ikke er nok bare at lave forskellige tal for, hvor mange kvinder virksomheden vil have i ledelsen.

»I nogle virksomheder sætter man måltal og politikker op, der ikke er integreret i virksomhedens strategi, ledelse og kultur. Det er nytteløs handling, fordi organisationen godt ved, at der ikke er et reelt ønske til ændring bag,« siger Helle Rosdahl Lund.

»Skal man have succes med at få flere kvinder i ledelse, få sat de rette måltal og påvirket arbejdspladskulturen, er det en proces, der kræver den rette tilgang til det. Vi har arbejdet i mange år med diversitet. Vi har hjulpet mange ledere, HR-direktører og virksomheder,« siger Helle Rosdahl Lund.

Mange fra udlandet

Den nye lov opstiller ikke nogen kriterier for, hvad virksomhedernes måltal skal være. Det bestemmer virksomhederne selv. De kan i sidste ende få en bøde, hvis de ikke laver en målsætning og en politik og beskriver begge dele i årsrapporten.

Til gengæld er der ingen sanktioner, hvis virksomhederne efterfølgende ikke lever op til de mål, de selv har sat op.

I Dansk Industri, DI, tror man ikke på, at de nye regler er ukendte for virksomhederne. DI lavede for nylig en analyse, der viste, at andelen af kvinder i de store selskabers bestyrelser er næsten fordoblet fra ti pct. i 2008 og til 19 pct. i 2013.

I lighed med artikler tidligere skrevet i Berlingske Business viser tallene, at en meget stor del af de nye kvinder kommer fra udlandet.

Fra 2008 og til 2013 er der kommet 28 pct. flere danske kvinder i bestyrelseslokalerne. Mens andelen af kvinder fra andre lande er skudt i vejret med 228 pct.

Loven understøtter en positiv udvikling

Underdirektør i DI Charlotte Rønhof er godt klar over, at der antalsmæssigt kun er tale om en meget lille del af de virksomheder, som er omfattet af den nye lov. Men hun mener, at det nødvendige kendskab til loven gør sig gældende i alle selskaber.

»Der er tale om en ny lov, og virksomhederne orienterer sig selvfølgelig i de nye regler, der kommer. Mange virksomheder er allerede kommet langt med overvejelserne om, hvordan de får flere kvinder i bestyrelserne og ledelsen,« siger Charlotte Rønhof.

»Andre har måske ikke gjort sig så mange tanker endnu, men det vil ske. Og de virksomheder, der er omfattet af den nye lov, vil jo også beskrive deres politikker for at fremme kvinder i ledelse, så loven kommer til at understøtte en allerede positiv udvikling,« siger Charlotte Rønhof.

Det er Erhvervsstyrelsen, det tidligere Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der skal følge op på, om virksomhederne overholder de nye regler.

Processen for opfølgningen på reglerne ligger endnu ikke fast, men det er givet, at opfølgningen vil blive knyttet op på den almindelige regnskabskontrol, som styrelsen foretager årligt.

»Virksomhederne kan – hvis de ikke overholder reglerne – blive pålagt bøder. Dette foregår ved domstolene, så det vides ikke endnu i hvilken størrelsesorden, bøderne vil ligge. Ved konstatering af manglende efterlevelse af reglerne vil styrelsen overdrage sagen til politiet, og domstolene vil herefter tage stilling til bødens størrelse,« siger specialkonsulent i Erhvervsstyrelsen Anne Aarup Fenger.