Kvindelige ledere undsiger kvindekvoter

Hverken mandlige eller kvindelige ledere mener, at vejen til mere ligestilling mellem kønnene på topposter er kvoteordninger.

Karen Sjørup, lektor og ligestillingsforsker på RUC, Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal du sidde på en toppost i erhvervslivet, skal du have kompetencerne og ikke kønnet til at havne på den prestigefyldte plads. Det mener et stort flertal af såvel mænd og kvinder, der selv er ledere, skriver Jyllands-Posten.

Det er en undersøgelse, som interesseorganisationen Lederne har gennemført blandt sine egne medlemmer i anledning af kvindernes internationale kampdag, som viser, at kvoteordninger bliver dumpet som løsningen på, at kvinder er sparsomt repræsenteret på direktionsgangene.Kun fem procent af mændene mener, at kvindekvoter kan skabe større ligestilling, mens det samme tal for kvinder er 13 procent. Imens er 77 procent af mændene og 65 procent af kvinderne direkte uenig i, at kvoter kan skabe større balance mellem kønnene på topposterne. Resten er hverken enige eller uenige.

Ifølge formand for Lederne Svend Askær bunder modviljen mod kvoter i, at mange kvinder i forvejen er godt på vej opad i hierarkiet. Og både han og lektor i ligestilling på RUC Karen Sjørup mener, at kvinderne ikke vil have siddende på sig, at de har fået en toplederpost på grund af deres køn. Også den danske erhvervsstruktur kan være en forklaring, lyder det fra lektoren:"Holdningen til kvotetvang er nok prøget af, at vi har mange mindre og familieejede virksomheder. Der findes en tradition for, at staten ikke skal diktere noget," siger hun til avisen.

Heller ikke DI støtter kvotetankegangen.