Kvindelige ingeniører fik nej til lønstigning på grund af barsel

Flere undersøgelser viser, at kvinder sakker lønmæssigt bagud på grund af barsler. Nye tal fra Ingeniørforeningen viser, at der er kvinder, som får blankt nej til lønstigning med den begrundelse, at de er på barsel.

Foto: Monkey Business Images
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Ingeninørforeningen for nylig indsamlede data til den årlige lønstatistik, stillede den også de kvindelige medlemmer nogle spørgsmål om lønregulering under barsel.  Kvinderne blev blandt andet spurgt, om de i perioden september 2015 til september 2016 havde fået afslag på lønstigning med den begrundelse, at de var på barsel. Og det var der flere, der havde oplevet.

Helt nøjagtigt 68 kvinder ud af de 1.896, der havde været på barsel i den periode, fik nej til lønstigning, fordi de var på barsel. Det svarer til 3,5 pct. af de kvindelige ingeniører, der var på barsel i den periode.

Ifølge Ingeniørforeningen er det 3,5 pct for mange og endnu et udtryk for, at kvinders barsel ofte skader kvinder både løn- og karrieremæssigt.

»Vi ser desværre, at barsel kan gå ud over kvinders karriere. Vi kan se det på lønstatistikken, hvor de halter efter mændene, og vi kan se, at der er en del kvinder, der skifter job efter barsel for at komme videre med karrieren,« siger Juliane Marie Neiiendam, formand for de ansattes råd hos Ingeniørforeningen.

Hun opfordrer til, at forældre i højere grad - af hensyn til kvindernes karriere og lønudvikling – deles om den del af forældreorloven, som loven gør det muligt at dele.

En analyse fra Rockwool Fonden fra november, viser, at det har stor negativ betydning for kvinders løn, karriere og ledighed, når de holder lang barsel.

Også danske topledere erkender, at danske kvinder betaler en karrieremæsig pris for at holde barsel. En undersøgelse blandt Berlingske Business' Toplederpanel, som Berlingske omtalte onsdag, viser, at 77 pct. af toplederne har observeret, at lange barselsperioder kan betyde, at kvinder sakker agterud karrieremæssigt.