Kvindelige chefer dropper ligeløn

I Sverige er løngabet mellem kønnene 1,5 pct. mindre på arbejdspladsen, når chefen er en kvinde. Men i Danmark er mændene mere værd på bundlinjen - også for de kvindelige chefer.

Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det siger professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet Nina Smith til Urban:

»Vores holdning til ligestilling er anderledes, og på visse områder er vi faktisk mere mandschauvinistiske, for vi forbinder ikke det at være leder med noget kvindeligt. Der er intet, der indikerer, at kvindelige chefer arbejder for ligeløn - snarere foretrækker de ofte mændene.«

I Danmark findes der ikke lignende undersøgelser blandt kvindelige chefer. Men lønstatistikker i DJØF viser stadig en uforklarlig og betydelig lønforskel blandt kvindelige og mandlige privatansatte, siger chefkonsultent i DJØF Lisbeth Kjersgård.

»Jeg tror, at dele af løngabet skyldes ubevidst forskelsbehandling. Forskningsundersøgelser viser, at folk vurderer faglige kvalifikationer og lederevner til at være bedre, når de tror, at det er en mand, som er virksomhedsleder eller har skrevet et forskningspapir. Det er ikke utænkeligt, at den tendens gør sig gældende ift. løn,« siger Lisbeth Kjersgård.

En del af løngabet kan også bunde i, at der er en 'fasttømret holdning' til, hvornår man skal være leder.

»Kvindelige djøf'ere ønsker oftere at udskyde lederjobbet pga. f.eks. barsel og familien. Men problemet er, at løbet så ofte er kørt, og de fravælges, fordi holdningen er, at man helst skal have første chefjob i 30'erne,« siger Lisbeth Kjersgård.

Ifølge koncerndirektør i Nykredit Bente Overgaard har anderledes prioritering og et kønsopdelt arbejdsmarked også en del af skylden.

»Der er hårdt at være leder, men der skal være plads til både at have børn og karriere, og når kvinderne samtidig vil være ledere senere, skal de konkurrere med mænd, der har et langt fyldigere cv. Desuden arbejder de ofte inden for områder som kommunikation og administration, og der er markedslønningerne lavere end inden for f.eks. økonomi.« siger Bente Overgaard til Urban.

TDC har længe arbejdet med ligeløn, siger HR- og kommunikationsdirektør Inger Ørum Kirk. Og det gør de kvindelige chefer også.

»Kvinder er ikke altid habile lønforhandlere og har en tendens til at fremhæve det, de ikke er gode til. Derfor melder vi klart ud, hvad kriterierne for lønforhandliger er, og det har hjulpet,« siger Inger Ørum Kirk og tilføjer:

»Min opfattelse er, at kvindelige chefer er gode til at se, hvad der bliver leveret af resultater i det daglige arbejde, og ikke hvordan det præsenteres til lønforhandlingen, og dermed netop er opmærksomme på at give lige løn for lige arbejde.«