Kvindelige aktionæraktivister går i flæsket på Novo Nordisk

Novo Nordisks skifter selskabets hidtil eneste kvindelige bestyrelsesmedlem ud med to mænd på næste general forsamling. Der er virkelig brug for lovgivning, når selv ikke Novo Nordisk kan finde ud af det, fra den kritiske aktionærforening Best Women, der nu overvejer at købe Novo-aktier.

Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2008 blev britiske Pamela J. Kirkby under stor bevågenhed valgt som første kvinde og første udlænding til Novo Nordisk bestyrelse.

På den kommende generalforsamling 23. marts forlader Pamela J. Kirkby igen bestyrelsen og afløses af to mænd, Bruno Angelici, tidligere direktør i AstraZeneca og Thomas Paul Koestler, tidligere direktør for Schering-Ploughs forskningsinstitut.

Den disposition vækker forargelse hos den kritiske aktionærforening Best Women, der er stiftet med det formål på virke børsnoterede virksomheder til at få flere kvinder i bestyrelsen.

Best Women køber aktier i virksomheder med én eller ingen kvindelige bestyrelsesmedlemmer og møder så op til generalforsamlingen for at få en forklaring på den manglende kvindelige tilstedeværelse. Og foreningen lader sig ikke imponere af, at der findes medarbejdervalgte kvinder i bestyrelsen. Det handler om de generalforsamlingsvalgte.

Best Women har ikke købt aktier i Novo Nordisk – endnu i hvert fald, men næstformand i foreningen Sidsel Schmidt Andersen vil ikke afviser, at det sker.

”At der ikke er kvinder i bestyrelsen er et problem, også for virksomheden. Vi tror på, at diversitet, også når det gælder køn, giver den bedst mulige bestyrelse. Det er vigtigt for enhver virksomhed,” siger Sidsel Schmidt Andersen.

Best Women går ind for kvoter for antallet af kvinder i bestyrelsen, og at end ikke Novo Nordisk, der er kendt som frontløber når det gælder socialt ansvar, er i stand til at finde kvinder til bestyrelsen, bestyrker Sidsel Schmidt Andersen i, at der er brug for lovgivning på området.

”Vi er simpelthen nødt til at have nogle strukturelle ændringer på området. Danske virksomheder halter langt bagefter både Norden og Sydeuropa. Derfor er vi nødt til at have en lovgivning, som sikrer variationen i bestyrelsen,”siger Sidsel Schmidt Andersen, der sidste år mødte op til generalforsamlingen i hos Novo Nordisks søsterselskab Novozymes og som sidste taler kritiserede selskabet for ikke have kvinder i bestyrelsen eller topledelsen.

Om det er baggrunden for at Novozymes på sin generalforsamling 2. marts indvælger to kvinder i bestyrelsen står hen i det uvisse. Men Sidsel Schmidt Andersen glæder sig i hvert fald over, at der nu sker noget hos den danske enzymproducent.

”Det glæder mig, hvis min tale kan have fremskyndet processen,” siger Sidsel Schmidt Andersen.

Foreningen har blandt andet planer om at dukke op til generalforsamlingerne hos FLSmidt, Lundbeck, Carlsberg og IC Company.