Kunsten at tage en beslutning og stå fast

Som ung førstegangsleder kræver det mod at udfordre kommandovejen.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maria fra sidste uges ledelsesdilemma føler sig usikker og alene, da hun som butikschef uden synderlig erfaring ikke kan få fat i sin distriktschef. Hun vil gerne afskedige en medarbejder, der ikke overholder vagtplanerne. Men aftalen med distriktschefen er, at den slags skal vendes med ham først.

Se dilemmaet her:

Situationen er ikke ukendt for ledelsesrådgiver hos Lederne, Flemming Andersen:

»Det er desværre en situation, vi ofte møder i visse brancher, hvor distanceledelse er udbredt. Maria har kun sporadisk kontakt til sin chef, og det gør hende sårbar som ny leder«, forklarer Flemming Andersen.

I Marias tilfælde mener Flemming Andersen, at det dybereliggende problem er, at Maria ikke har fået nok ledelsesinstruktion, og at hendes ledelsesrum er alt for snævert.

»Som butikschef er det uholdbart, at hun ikke kan træffe en beslutning om sit personale uden at ”få lov” af distriktschefen. Derfor ville jeg råde Maria til at tage beslutningen og stå på mål for den efterfølgende«, siger Flemming Andersen.

Ledelsesrådgiveren oplever, at det for især unge og uerfarne ledere kan føles grænseoverskridende at udfordre den kommandovej, der er blevet udstukket. Men autoritetstroen kan gøre det umuligt at agere som leder.

»Helt enkelt mener jeg, at Maria skal afskedige den medarbejder, der på trods af en skriftlig påtale stadig ikke overholder vagtplanen. Hun skal dernæst meddele sin distriktschef på mail, at da hun ikke har hørt fra ham, har hun truffet beslutning om afskedigelsen«, siger Flemming Andersen, der altså anbefaler løsning nummer to.

På længere sigt opfordrer ledelsesrådgiveren til, at butikschefen og distriktschefen sammen finder en måde at samarbejde på:

»Marias chef må udvise tillid til, at han har valgt den rigtige leder i Maria – og at hun kan træffe de rigtige og nødvendige beslutninger. Situationen kan på den måde blive første skridt på vejen til, at Maria udvikler sig og for alvor træder i karakter som leder.«