Kunsten at sige nej til noget vigtigt

Giv dine nærmeste kolleger en særlig julegave: At det er OK at droppe en opgave.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kender ganske givet fornemmelsen. Her op til jul går der sport i at få klappet opgaver af.

Plan A: Bordet og samvittigheden skal ryddes. Vi gider bare ikke møde de samme sager igen efter nytår. Desværre går det hurtigt op for os, at vi ikke kan nå det hele.

Derfor træder Plan B i kraft: Send opgaven videre til andre, bed om en uddybning, en ekstra analyse, en kommentar eller en vurdering. Alle genererer opgaver for hinanden, mailboksen bugner af trængsel og alarm op til ferien – og to-do-listerne gror og gror.

To-do-listen burde have sin egen plads i ledernes hall-of-fame. Brugt af de fleste, elsket af færreste. En nyttig tyran, der styrer vores dag, men også er et barometer for vores dårlige samvittighed. Check, check, check. Tilfredsstillelsen ved at krydse en opgave af versus forbistrelsen over køen af ventede opgaver.

To-do-listen har sin egen ekspertskare. Lægen Atul Gawande har skrevet »The Checklist Manifesto« om, hvordan to-do-lister kan redde liv. Dave Allen har ophøjet huskelistemetodik til personlig ingeniørkunst for at få tingene gjort. Smartphonen er også invaderet: Udvalget af to-do-liste-apps er enormt.

Effektivitetseksperterne råder os til at opdele vores opgaver i væsentligt/uvæsentligt – og det der haster/det der kan vente. Rådet lyder: Fix først det, der er væsentligt og haster. Og husk så at mønstre selvdisciplinen til at tage tiden til det, der er væsentligt, men ikke lige haster – frem for at lade hamsterhjernen råde og jagte det, der lige står og blinker.

Det lyder jo genialt. Men fem minutter inde i øvelsen føles det som et billigt konsulenttrick. Vi har egentligt ikke brug for at høre, at vi skal fokusere på det væsentlige.

Vi har brug for at lære at sortere i mylderet af væsentlige opgaver.

Den simpleste metode er altid at have styr på sin top tre. Hvad er de tre absolut afgørende opgaver at lykkes med? Det tager lidt kræfter at finde frem til den helt skarpe top tre. Det er værd at involvere andre i at skabe din top tre og kvalificere den. Det er værd at checke om din top tre bringer dig i retning af dit langsigtede pejlemærke.

Men en top tre giver kun mening, hvis den faktisk bliver brugt til at prioritere din tid. Syretesten er, om du er klar til at droppe opgave nr. fire på din liste – uanset hvor vigtig, presserende eller motiverende den føles. Det er nemt at forføre sig selv til, at opgave nr. fire skal fixes først, men i virkeligheden er det måske bare den mest lødige overspringshandling i vores repertoire.

Den psykologiske barriere for at droppe noget vigtigt er høj. Det kræver nemlig, at man evner at udskyde sine behov og kontrollere sine impulser. Og det er svært.

For den gennemsnitligt neurotiske leder føles det som slendrian at droppe opgaver i det hele taget. For den præstationsorienterede leder afslører det, at man ikke kan overkomme alt. For den lystdrevne leder føles det som selvpineri og unødig askese, hvis netop opgave nr. fire er fristende, energifremkaldende og prestigegivende. For den relationsstærke leder er det hårdt at skuffe alle de mennesker, der forventer og håber, at du fixer nr. fire og bliver skuffede, hvis du lader stå til.

Tænk derfor i denne tid over, om du er en leder, der sprøjter opgaver ud på hvert møde. Eller om du er en leder, der fjerner opgaver – en gartner i arbejdslivets vildnis.

Giv dine nærmeste kolleger en særlig julegave. Reducér kompleksitet. Fjern opgaver, drop delprocesser, aflys midtvejsmøder. Skriv en mail, hvor du siger, at det er ok at droppe en opgave. Hjælp dine kolleger til at lade noget, der både føles og sikkert også er vigtigt, ligge. Skab en kultur, hvor det er ok at spørge, om noget, der engang var meget vigtigt, stadig er det – og om den sidste nye idé virkelig er vigtigere end dem, der i forvejen står på listen.

Næste gang du selv bliver præsenteret for endnu en væsentlig opgave, så prøv i første omgang at lade den ligge. Sæt den på not-to-do-listen. Hvis skyldfølelsen tårner sig op, så tænk på det som at putte opgaven i vinkælderen frem for i syltekrukken. Hvis der virkelig er noget ved den, kommer den nok tilbage en gang i fremtiden i endnu ædlere form.