Kunsten at blive fulgt af dine ansatte

KLUMME: Evnen til at udstikke en retning og sætte målene for medarbejderne, både når det går godt og mindre godt, er en af ledergerningens vigtigste opgaver.

Foto: ERIK REFNER. Kim Kristensen, som er ceremonimester i Kongehuset, blev i 2009 som oberst i Forsvaret kåret som Årets Leder af Lederne, og i den forbindelse holdt han en bevægende takketale, som sluttede med ordene »Følg mig – i morgen angriber vi igen«.
Læs mere
Fold sammen

I de seneste år er der kommet næsten uoverskueligt mange ledelsesbøger på markedet, og man skal bruge rigtigt meget tid med læsning, hvis man bare skal holde sig nogenlunde opdateret på al ledelseslitteraturen. Men én af de nye bøger, jeg i hvert fald vil prioritere, er Kim Kristensens »Følg mig«.

Kim Kristensen, som er ceremonimester i Kongehuset, blev i 2009 som oberst i Forsvaret kåret som Årets Leder af Lederne, og i den forbindelse holdt han en bevægende takketale, som sluttede med ordene »Følg mig – i morgen angriber vi igen«.

Mange af os, der var til stede, sad nok med en fornemmelse af, at det ikke bare var en god leder, der talte til os, det var en ualmindeligt stærk og karismatisk leder, som var meget ydmyg over for den opgave, der var pålagt ham. Han var en leder, som man havde lyst til at følge.

I forbindelse med bogen, der netop er udkommet, er Kim Kristensen blandt andet blevet interviewet af Berlingske. Også magasinet Lederne bringer i den nye udgave et interview med ham, hvor noget af det, han fremhæver som nøglen til succes, er, at man som leder er nærværende, til stede og går forrest.

Han mener faktisk, at det er lederens pligt at være »dér, hvor det gør mest ondt«, f.eks. i fyringsrunder, og er citeret for, at mange danske ledere mangler mod til at lede og ikke stiller sig op i forreste linje og siger »følg mig!«, men at det ofte i stedet lyder »fremad, jeg er lige bag jer«. Budskabet er: Ledere skal turde være ledere.

Om det er rigtigt, at danske ledere generelt mangler mod til at stille sig forrest, vil jeg lade være op til den enkelte at vurdere, men jeg kan ikke være uenig i, at det er én af leder- gerningens vigtigste opgaver: At udstikke retning i alle situationer, både når det går godt og mindre godt. Det betyder nødvendigvis, at man skal gå forrest, tegne strategien og sætte målene. Når det er sagt, vil jeg også vove at påstå, at vi har rigtigt mange dygtige ledere, som tør gå forrest, men som regel er det ikke dem og deres bedrifter, vi taler om, når vi med venner og bekendte drøfter, hvordan det står til på vores arbejdspladser.

Der er mange af hverdagens »lederhelte«, der gør en stor indsats for at få medarbejderne til netop at følge dem. For nylig talte jeg med én af dem: En ung kvindelig leder, som lige var påbegyndt en lederuddannelse for at styrke sit lederskab. Hun var blevet meget inspireret af sin egen leder, der var en god rollemodel for hende, ligesom hun også var blevet meget inspireret af de ledere, som hun havde hørt tale på konferencer og læst om i artikler. Hun havde et brændende ønske om at gøre en stor forskel for sine medarbejdere og sin arbejdsplads, og jeg fornemmede i høj grad, at hun ville gøre alt for at gå forrest, og at medarbejderne uden tvivl ville føle sig trygge ved at følge hende.

Der findes også den type af ledere, der går så meget forrest, at når de vender sig om, må de sande, at de er alene, for deres medarbejdere er løbet i andre retninger. Medarbejdere følger ikke bare ubetinget en leder. Der skal som minimum være en form for fælles værdisæt, og det kan faktisk godt være nærvær og tilstedeværelse, som Kim Kristensen fremhæver som vigtigt for at have sine medarbejdere med sig.

Der er ingen tvivl om, at Kim Kristensen som leder og menneske har gjort en enestående indsats, og at han er en fabelagtig rollemodel for sine medarbejdere og for god ledelse i det hele taget. Jeg er sikker på, at han kan lære os noget om ledelse, så når ceremonimesteren siger »følg mig«, så gør det, for så lærer du noget om ledelse fra en leder, der i den grad er gået forrest.