Kritik på jobbet udebliver grundet fyringsfrygt

Kritik af arbejdspladsen eller ledelsen udebliver i langt højere grad, fordi medarbejderne frygter at blive fyret. Det skaber en usund arbejdskultur, mener eksperter.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Modelfoto. Flere danskere undgår at gå til chefen med kritik af arbejdspladsen, fordi de frygter at blive fyret.
Læs mere
Fold sammen

Der er en udbredt tendens til, at medarbejdere på arbejdspladser rundt omkring i Danmark undgår at gå til chefen med kritik af arbejdspladsen eller ledelsen, fordi de frygter at gå derfra med en fyreseddel. Det skriver Jyllands-Posten.

FTF har lavet en spørgeundersøgelse blandt 4.000 private og offentlige ansatte, som viser, at af de private ansatte, så inddrog 72 procent i 2010 deres leder i kritik af arbejdspladsen - et tal, der to år senere er faldet til 63 procent.

"Det er stærkt bekymrende, at frygten for at ytre sig på arbejdet er vokset. I en tid med jobtab bliver folk bange - ikke bare for at få et dårligt ry på arbejdspladsen, men for at blive fyret," siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Undersøgelsen viste desuden, at 25 procent tilbage i 2010 angav frygten for at blive fyret som hovedårsag til at holde kritikken af arbejdspladsen for sig selv. Det er nu vokset til 43 procent, og det medfører en usund arbejdskultur, mener arbejdspsykolog Einar Baldursson.

"Fyringsfrygt har spredt sig som en smitte til nærmest hele befolkningen, selv om 90 procent reelt er totalt uden for fyringsfare. Det er usundt. Man møder på arbejde, selvom man er syg. Man arbejder længere tid, end man skal. Og så videre. Adfærden er mere eller mindre til stede på alle arbejdspladser," siger Einar Baldursson, der leder center for arbejds- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet.

Det samme mener Peter Straadt, der er partner i AS3 og rådgiver ansatte og deres chefer i at kommunikere om problemer på arbejdspladsen. Han oplever, at medarbejderne i højere grad sidder med frygten for at blive fyret end tidligere.

"Reelt bliver kun en lille brøkdel af dem, der er bange, opsagt. Der sidder flere rundt om, som overhovedet intet har at frygte, men som alligevel er i dyb frygt for at blive ramt af opsigelser," siger han til Jyllands-Posten.

Frygten gør, at medarbejderne holder kritikken for sig selv, men kan også påvirke de ansatte i sådan en grad, at de bliver bange for at tage chancer, fortæller Peter Straadt:

"Vores samfund kan brænde sammen, for færre tør sygemelde sig eller vise svaghedstegn. Færre performer optimalt. Frygten kan blive en bombe."