Kriser skaber svindlere

Vi vil se mange flere svindelsager fra erhvervslivet på grund af finanskrisen, spår eksperter.

Foto: Modelfoto/Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Dårlig økonomi og dystre fremtidsudsigter får nogle typer i erhvervslivet til blive ekstra kreative, når de skal stykke virksomhedsregnskaberne sammen.

Derfor vil vi opleve mange flere sager i stil med Stein Bagger og IT Factory fremover, vurderer eksperter overfor Politiken lørdag.

"I krisetider kan ledelsen have interesse i at pynte på resultaterne, hvis det går dårligt. Det er lettere at få kredit i banken, hvis man har et godt regnskab. Derudover kan chefen vinde på det personlige plan, hvis han har resultatløn og får sin bonus udbetalt, alt efter hvordan resultaterne i virksomheden er," siger Kim Klarskov, lektor i regnskab og revision ved Handelshøjskolen i København, til Politiken.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK) - også kendt som bagmandspolitiet - har registreret en stigning i antallet af sager om økonomiske forbrydelser.

"Vi har oplagt mere travlt i dag, end vi havde for halvandet år siden, og det skyldes finanskrisen," siger Jens Madsen, SØKs leder, ifølge Politiken.

Han fortæller, at efterforskningerne lige nu koncentrerer sig om ejendomsmarkedet, hvor eksempelvis pantebreve er blevet købt og solgt til for høje priser.