Krisen rammer Hollywoodstjerner på pengepungen

Hollywoods største stjerner har været vant til at få over 100 mio. kr. for at medvirke i en film, men denne sommer er de største stjerner blevet slået ihjel ved billetlugerne, så nu tager filmstudierne gigantlønningerne op til revision.

Denzel Washington er en af Hollywoods største og højst lønnede filmstjerner, men som stjernekollegerne har han svært ved at drive folk i biograferne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Yamanaka / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denzel Washington, Julia Roberts, Eddie Murphy, John Travolta, Russel Crowe, Tom Hanks, Adam Sandler og Will Farrell har tre ting til fælles: De er blandt Hollywoods "A-liste" megastjerner; de har rutinemæssigt fået over 100 mio. kr. for at medvirke i en film, og deres seneste film har været kommercielle fiaskoer.

I årevis har Hollywoods store filmstudier satset på at betale enorme lønninger til de største filmstjerner, fordi de erfaringsmæssigt har været afgørende for at lokke millioner i biograferne. Men tilsyneladende har de mistet deres gyldne evne som billetsælgere. Det skriver New York Times.

"Fiaskoerne for film med store stjerner er forbløffende," siger en af Hollywoods mest erfarne filmmoguler, den tidligere bestyrelsesformand for Sony Pictures, Peter Guber, til avisen.

"Disse supertalentfulde mennesker kan ikke længere tiltrække et stort publikum, og alle spørger hvad der er sket," fortsætter han.

Topfilm uden topstjerner
Normalt måler Hollywood stjernernes publikumstække ved at se på hvor mange penge der kommer ind via billetlugerne på en films åbningsweekend. Og det har ikke været kønne tal dette forår og sommer.

Da Batman-filmen "The Dark Night" åbnede i juli sidste år hentede den billetindtægter for 158 mio. dollar, eller 833 mio. kr., hvilket er en historisk rekord. I alt er der i år ni film med på listen over de 100 film, der har hentet det største åbningssalg hjem nogensinde.

Men de kommercielt succesrige film er karakteriseret ved ikke at have megastjerner på rollelisten. Den mest succesfulde film i år er "Transformers: De faldnes hævn" der har hentet 109 mio. dollar, fulgt af X-Men: Wolverine, der hentede 85 mio. dollar og Harry Potter og halvblodsprinsen, der i åbningsweekenden solgte for 77,8 mio. dollar i de amerikanske biografsale.

En perlerække af skuffelser
Tallene for Hollywoodstjernernes film er langt lavere. "Land of the Lost" med Will Farrell, der først får premiere i Danmark 11. september, indspillede blot 49 mio. dollar i åbningsweekenden, på trods af et budget på 100 mio. dollar.

Det hjalp heller ikke filmen "Duplicity" at Julia Roberts havde hovedrollen. Anmelderne har ikke været begejstrede, og den indspillede 40,9 mio. dollar på åbningsweekenden.

Heller ikke Tom Hanks i "Engle og dæmoner" fik succes, og på trods af at "Kapringen af Pelham 1-2-3" har både Denzel Washington og John Travolta på rollelisten har filmen været en kommerciel skuffelse.

Stjernerne presses på lønningerne
Hollywoodstjerner lever i høj grad af medieomtale, men når det kommer til deres privatøkonomi er de ikke kendte for deres åbenhed.

Det er dog for nyligt kommet frem, at filmselskabet 20th Century Fox ville betale Denzel Washington 16 mio. dollar, eller 84 mio. kr., for at medvirke i den planlagte actionthriller "Unstoppable" om et tog der løber løbsk. Det fik dog Denzel Washington til at løbe sin vej, for han arbejder normalt ikke for under 20 mio. dollar, eller 105 mio. kr.

Filmstjernen endte dog med at sige ja, men måtte gå glip af forudbetalinger på flere millioner dollar. Også filmens øvrige skuespillere, instruktør og producent blev pressede for at gå ned i løn.

Kan Brad Pitt levere varen?
I USA bliver der i øjeblikket spekuleret på, om Brad Pitt vil være i stand til at levere varen. Han har hovedrollen i Quintin Tarantinos nyeste film, "Inglorious Basterds", der netop har premiere i USA.

Analytikere skønner, at filmen kan hente mellem 25 og 30 mio. dollar i billetindtægter på åbningsweekenden, hvilket er pænt for en ret voldelig og uafhængigt produceret nazi-thriller. Men selv hvis Brad Pitt ikke skuffer, er det måske ikke nok til at Hollywood-kollegerne kan beholde deres trecifrede millonlønchecks, vurderes det af New York Times.

En filmverden uden stjerner
Der er ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor Hollywoodstjernerne er holdt op med at skaffe filmstudierne kommerciel succes.

En del af forklaringen kan måske findes i den generelle økonomiske nedgang. I hvert fald er Hollywoodstudiernes DVD-salg faldet med 25 pct., men en anden forklaring kan være, at internettet, paparazzi-fotografer og sociale tjenester som twitter og facebook har gjort det sværere for filmstjerner at fremstå som unikke og som personer, som biografpublikummet gerne vil identificere sig med.