Krisen preller af på det grå guld

De ældre årgange på arbejdsmarkedet bliver ikke ramt af krisen i nævneværdig grad ifølge en undersøgelse foretaget af Yougov Zapera for Ældre Sagen. Næsten tre fjerdedele peger på, at krisen slet ikke har påvirket deres arbejdsliv på nogen måde.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om krisen har ramt det danske arbejdsmarked historisk hårdt, så glimter det grå guld langt mere end frygtet. Hele 71 procent af de plus 55-årige på arbejdsmarkedet peger i en undersøgelse af Yougov Zapera for Ældre Sagen på, at krisen slet ikke har påvirket deres arbejdsliv, og kun tre pct. er gået ned i tid på grund af krisen.

Læs også: Ældre har lagt flest timer på jobbet

Hele 88 procent peger på, at krisen slet ikke har påvirket deres overvejelser om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Bedre end frygtet

»De ældre er også blevet ramt af ledighed, men det er gået betydelig bedre, end vi havde frygtet,« siger Peter Halkjær, der er økonom i Ældre Sagen.

Han peger på to årsager til, at det er lykkedes for seniorerne at holde fast i arbejdsmarkedet under krisen.

»Rent uddannelsesmæssigt matcher seniorerne resten af arbejdsstyrken meget bedre, end den gjorde for 20 år siden. Den anden del er, at arbejdsgiverne har gjort sig nogle erfaringer, da der var mangel på arbejdskraft. Der er masser af arbejdspladser, som gjorde erfaringer med en fastholdelsesindsats over for seniorerne i den periode, og det er de fortsat med, selv om krisen er vendt,« siger han.

Læs også: Ny kampagne skal få ældre til at fravælge efterlønnen

I undersøgelsen peger seniorer i byggebranchen og industrien dog på, at de i højere grad frygter for at miste deres arbejde, end før krisen indtraf. Her peger omkring 15 pct. på, at de frygter for at blive fyret, men disse brancher er for alle årgange på arbejdsmarkedet hårdt ramt af den historiske krise.

Behov for de ældre

Det ændrer heller ikke på, at i årene fremover bliver der behov for de ældre årgange på arbejdsmarkedet.

Tidligere vismand og nuværende økonomiprofessor ved Handelshøjskolen i København Jan Rose Skaksen peger på, at det kan vise sig meget vigtigt for holdbarheden på de offentlige finanser, at seniorerne ikke er blevet hårdt ramt under krisen, for er en person først gået på efterløn, så er det yderst sjældent, at vedkommende vender tilbage til beskæftigelse igen.

»Et tilbageslag i økonomien kan være ekstra hård, hvis der sætter sig nogle langvarige spor, fordi nogle grupper mister modet og forlader arbejdsmarkedet, så man mister dem på den lange bane. At de ældre svarer, som de gør i undersøgelsen, er positivt, for det mindsker de langvarige konsekvenser af krisen,« siger han.

Chefens indstilling

I Yougov Zaperas undersøgelse for Ældre Sagen peger næsten 35 pct. af funktionærerne, lidt over 40 pct. af de faglærte og lidt over 30 pct. af de ufaglærte på, at det har betydning for deres tilknytning til arbejdsmarkedet, hvis chefen udviser ønske om, at man bliver lidt længere.

Det kan være en af nøglerne til at holde lidt længere på de ældre.

»9.000 personer forsvinder ud af arbejdsmarkedet nu og i de kommende år. Det betyder, at man rundt omkring på de danske arbejdspladser skal gøre alt, hvad man kan for at holde fast på de seniorer, man har, og det betyder altså noget, om der er fokus på én på arbejdspladsen eller ej,« siger Peter Halkjær, Ældre Sagen.