Krisen har sendt advokaternes løn i vejret

Det seneste år er de danske advokater blevet bedre belønnet på lønkontoen. Flere opgaver efter krisen er en af årsagerne til lønstigningen.

Foto: Andreas Beck. Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker på RUC, mener, at en af årsagerne til lønstigningen er, at advokatfirmaerne har fået mere at lave efter krisen. 
Læs mere
Fold sammen

Mens lønnen står stille i mange andre brancher eller medarbejdere oplever lønnedgang, så stiger lønnen for advokaterne i Danmark.

Fra 2012 er den i gennemsnit steget med 3,5 pct. Det er en del højere end resten af arbejdsmarkedet. Og også højere end hos de øvrige privatansatte djøfere, hvor lønnen samlet set er steget 1,8 procent.

»Man har formentlig vurderet, at hvis du skal have nogle medarbejdere, der er glade og tilfredse og som lægger mange timer i deres arbejde, så er du nødt til at give en lønstigning,« siger Karen Bregnehøj Beck, der er formand for Foreningen af Advokatfuldmægtige og Ansatte Advokater i DJØF.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet har lønstigningen også noget at gøre med efterspørgslen på advokater efter krisen.

»Der er kommet flere opgaver. Advokaterne skal rydde op efter de virksomheder, der er gået konkurs. Men også hjælpe de virksomheder, der skal i gang igen. Og kombineret med at folk er bekymret for, om tingene bliver behandlet ordentlig, bruger de en advokat til at sikre sig, at alt er som det skal være,« siger han.

Advokatfirmaerne har i kriseårene også skulle finde en måde at spare på. Der er blevet skruet på forskellige parametre. Man har set et stigende antal af fyringer i advokatfirmaerne, og på mange andre områder end lige lønnen er der blevet skåret ind til benet. Karen mener, at det er bevidst, at advokatfirmaerne har prioriteret en lønstigning højest.

»Hvis du forringer vilkårene, afskediger folk, så du skal løbe stærkere, og du så oven i købet skal acceptere en lønnedgang, så tror jeg, at det bliver rigtig svært at fastholde medarbejderne,« siger Karen Bregnehøj Beck og forklarer, at arbejdsgiverne de seneste år har været skrabet med lønstigningerne, så det er positivt at se en god stigning igen.

Advokater og advokatfuldmægtige arbejder også stadig meget. Det faktum har ikke ændret sig. Men det har kravene fra arbejdsgiverne gjort. Undersøgelsen viser blandt andet, at flere advokatfuldmægtige er underlagt debiteringskrav. Det vil sige, at de kun kan få løn for de timer, der arbejdes for en klient, mens alt andet arbejdstid ikke bliver betalt. Det kan lægge et pres hos de fuldmægtige, der i forvejen løber stærkt.

»Der er måske nogen, der misbruger de advokatfuldmægtige, fordi man godt ved, at de har brug for at lave en lang række sager, så vedkommende selv kan blive advokat på et tidspunkt. Der bliver de måske pålagt flere opgaver, fordi det er svært at sige nej,« siger Bent Greve.

Der er forskel på, hvor meget advokater arbejder i store og små virksomheder. I virksomheder med over 50 jurister arbejder 41 procent af de ansatte 50 timer om ugen eller mere. I de mindre virksomheder med under 50 jurister ligger det tal på 18 pct.

Bent Greve mener, at en af grundene er, at der er en større kontakt til medarbejderne i de mindre firmaer.

»Det er nemmere at diskutere og forhandle om arbejdstid mindre steder, hvor man bedre kan være på vagt. Jo større en organisation er, jo større risiko er der for, at ledelsen bare fyrer nye krav ned uden, at de tænker igennem hvilken arbejdsmæssig belastning, det medfører,« siger han.