Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Her har cirka hvert tredje medlem oplevet et forværret psykisk arbejdsmiljø, som har øget sygefraværet og mindsket effektiviteten.
- Når virksomheden er presset, bliver medarbejderne også pressede. Det kan for eksempel være mere stress, en hård omgangstone eller urealistiske forventninger fra ledelsen, siger arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat, Svend-Erik Hermansen.
- Og når man oplever et dårligt psykisk arbejdsmiljø, bliver man automatisk mindre effektiv, fordi man bruger energi på frustrationer over alt muligt andet end det egentlige arbejde, fortsætter han.
I undersøgelsen, der er udført af Epinion, svarer 36 procent at det psykiske arbejdsmiljø har ændret sig, siden krisen begyndte i 2008. Heraf mener 90 procent, at det har ændret sig til det værre.
Samtidig viser tallene, at otte procent af HK/Privats medlemmer har været sygemeldt netop på grund af det psykiske arbejdsmiljø.
- Det er rigtig mangemennesker, vi snakker om, og når man er sygemeldt på grund af psykisk arbejdsmiljø, er det typisk langvarigt og hårdt for den enkelte, siger Svend-Erik Hermansen og tilføjer:
- Som virksomhed er man nødt til at tage det psykiske arbejdsmiljø ligeså alvorligt som det fysiske. Det kræver en aktiv indsats at skabe et godtarbejdsmiljø - men der er store gevinster at hente.
I undersøgelsen svarer knap halvdelen, at det psykiske arbejdsmiljø er blevet drøftet mellem ledelsen og de ansatte.
/ritzau/