Krisen har forværret arbejdsmiljøet

En tredjedel af HK/Privats medlemmer har oplevet et dårligere psykisk arbejdsmiljø under og efter krisen.

Foto: colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigtig mange har oplevet en negativ effekt af finanskrisen i form af et dårligere psykisk arbejdsmiljø. Det viser en ny undersøgelse fra HK/Privat.

Her har cirka hvert tredje medlem oplevet et forværret psykisk arbejdsmiljø, som har øget sygefraværet og mindsket effektiviteten.

- Når virksomheden er presset, bliver medarbejderne også pressede. Det kan for eksempel være mere stress, en hård omgangstone eller urealistiske forventninger fra ledelsen, siger arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat, Svend-Erik Hermansen.


- Og når man oplever et dårligt psykisk arbejdsmiljø, bliver man automatisk mindre effektiv, fordi man bruger energi på frustrationer over alt muligt andet end det egentlige arbejde, fortsætter han.

I undersøgelsen, der er udført af Epinion, svarer 36 procent at det psykiske arbejdsmiljø har ændret sig, siden krisen begyndte i 2008. Heraf mener 90 procent, at det har ændret sig til det værre.

Samtidig viser tallene, at otte procent af HK/Privats medlemmer har været sygemeldt netop på grund af det psykiske arbejdsmiljø.


- Det er rigtig mangemennesker, vi snakker om, og når man er sygemeldt på grund af psykisk arbejdsmiljø, er det typisk langvarigt og hårdt for den enkelte, siger Svend-Erik Hermansen og tilføjer:

- Som virksomhed er man nødt til at tage det psykiske arbejdsmiljø ligeså alvorligt som det fysiske. Det kræver en aktiv indsats at skabe et godtarbejdsmiljø - men der er store gevinster at hente.

I undersøgelsen svarer knap halvdelen, at det psykiske arbejdsmiljø er blevet drøftet mellem ledelsen og de ansatte.

/ritzau/