Krisen får flere til at arbejde gratis

Danskerne arbejder i stigende grad over uden at blive betalt for det.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Trods stigende arbejdsløshed og talrige fyringsrunder har danskerne arbejdet mere over uden at få betaling for det, end da højkonjunkturen var på sit højeste i 2007. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I sidste kvartal af 2008 havde 110.000 danskere ubetalt overarbejde. De første tre måneder af dette år er tallet dalet til 95.000, men det er stadig langt flere end i noget kvartal i 2007 og i første kvartal 2008, hvor samme tal var 78.000.

Tallene stammer fra Arbejdskraftundersøgelsen fra Dansk Statistik.

Læs også på ErhvervsBladet.dk:
Sådan skader overarbejde din hjerne
Overarbejde giver flere arbejdsulykker

I LO er man bekymret over udviklingen, mens arbejdsmarkedsforsker Flemming Ipsen, Aalborg Universitet kalder den ’ejendommelig’, fordi overarbejdet typisk daler i krisetid.

- Men under en krise er man måske bange for at miste jobbet. Folk føler sig pressede, og så ser man gennem fingre med, at det bliver til overarbejde, lyder vurderingen fra forskeren ifølge avisen.

Tallene stemmer slet ikke overens med det billede, man har i Dansk Arbejdsgiverforening, hvis egen opgørelse viser, at der er sket et fald i overarbejdet. Dog handler opgørelsen om betalt overarbejde.

- ulha