Krise presser studerende ud i gratis arbejde

Frygten for arbejdsløshed får flere studerende til at arbejde gratis og forlænge studietiden for at pynte på CVet.

Gro Gerdsen har arbejdet frivilligt i en NGO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Frygten for at blive arbejdsløs efter eksamen er så massiv blandt studerende på landets universiteter, at de er parate til at arbejde gratis og forlænge deres studietid i et desperat forsøg på at gøre sig attraktiv hos arbejdsgiverne.

Dansk Magisterforening har netop foretaget en stikprøve blandt godt 500 studerende, som viser, at to ud af tre har arbejdet i ulønnet praktik i løbet af studietiden. Hver tredje har endda forlænget studietiden på grund af praktikken og risikerer at få hverken løn eller SU.

»Arbejdsgiverne kan stille langt højere krav til erfaring, fordi de i øjeblikket kan vælge og vrage. Som udgangspunkt har vi ikke noget imod praktikophold, men presset er blevet så stort, at studerende vælger at gå i praktik gratis og uden at få merit. Nogle føler sig nødsaget til at tage lån i banken for at kunne arbejde gratis,« siger formand for 9.000 studerende i Dansk Magisterforening, Kasper Ditlevsen.

Tendensen bakkes op af en stikprøve, som Berlingske Research gennemførte i juni blandt knap 300 studerende på humanistiske, samfundsfaglige og naturvidenskabelige uddannelser. Hver tredje vurderede, at praktikstillingen overflødiggjorde en fuldtidsstilling. Fagforbundet Kommunikation og Sprog frygter derfor, at Danmark så småt kan være i gang med at skabe et arbejdsmarked for gratis akademisk arbejdskraft i stil med Tyskland og Frankrig. Her arbejder godt halvdelen af de nyuddannede akademikere som praktikanter i op til et år efter deres eksamen og ofte uden løn.

»Krisen betyder, at grænserne rykker sig for, hvad de studerende er parate til for at komme ind på arbejdsmarkedet. Det kan være svært at få den enkelte til at stille krav om løn og merit, hvis deres medstuderende ikke gør det. Derfor vil vi gerne i dialog med arbejdsgiverne,« siger formand for Kommunikation og Sprog Per Lindegaard Hjort, der peger på, at også det offentlige bruger ulønnede praktikantophold.

Ifølge rekrutteringsbureauet Moment, der har specialiseret sig i at formidle job til studerende og nyuddannede, det.

»Mange virksomheder ansætter ulønnede studerende til trivielt arbejde, og de studerende takker ja, fordi kravet om erhvervserfaring stiger,« siger adm. dir. Morten Thune Højberg.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) forstår godt de studerendes behov for at få erfaring, men vil som den tidligere regering have dem til at blive færdige til tiden.

»Til gengæld har vi afsat flere penge på finansloven til jobstøtte, så virksomhederne tør ansætte dem. De undergraver deres eget arbejdsmarked ved at arbejde gratis, « siger han.

<BR><BR><A HREF="INFOshop">http://www.b.dk/infoshop/her-kan-du-tjekke-dit-barns-skolegang"><B>INFOshop: </B>Her er Danmarks bedste skoleguider</A><BR>
<BR><BR><A HREF="INFOshop">http://www.b.dk/infoshop/studerende-om-deres-privatoekonomi-og-studiejob"><B>INFOshop: </B>Studerende om deres privatøkonomi og job</A><BR>