KPMG på farlig kurs?

Revisioranalysen 2009: Danmarks tredjestørste revisionsselskab, KPMG, landede ufrivilligt midt i IT Factory-sagen. Første reaktion var tavshed, men 22 dage efter de første afsløringer kom KPMG med en pure frifindelse af sig selv. Eksperterne er langtfra enige i den konklusion, og kritikken er ikke bremset. Tilliden til branchen er på spil, mener de. Men måske er det KPMG’s eneste mulige forsvar i en turbulent tid.

Foto: Michael Altschul.
Læs mere
Fold sammen
KPMG så ingen faresignaler
Hos KPMG mener man ikke, at der er grund til at så tvivl om selskabets revisionsmetoder. Her er sagen fortsat meget enkel: KPMG reviderede et regnskab, hvor der var omsætning, omkostninger og et solidt overskud. Balancen var på ingen måde oppustet, idet omsætningen løbende blev indbetalt på IT Factorys konto i Danske Bank. Med andre ord var der, hvis man skal tro på KPMG’s egen forklaring, ingen anledning til for revisor Erik Dybdahl – der i øvrigt har forladt KPMG, men det skete, lang tid før IT Factory-sagen brød ud – at studse over forholdene i IT Factory.

“En revision giver en høj grad af sikkerhed for, at der ikke er væsentlige fejl i regnskabet, herunder fejl fra besvigelser. En revision udført i overensstemmelse med gældende regler er dog ingen garanti for, at der ikke er besvigelser, idet en bedrager vil søge at tilsløre besvigelsen med eksempelvis falske dokumenter, bekræftelser, underskrifter med videre,” siger Jesper Koefoed.

Men mens KPMG har valgt at negligere sagen og bedyre sin absolutte uskyld, fortsætter kritikken fra eksperter som Caspar Rose fra CBS, lektor Kim Klarskov Jeppesen, også CBS, og skatterevisor Christen Amby. Fra denne kant stilles der stadig spørgsmål ved det helt centrale: Havde KPMG anledning til at udvide revisionen af IT Factory?