KPMG på farlig kurs?

Revisioranalysen 2009: Danmarks tredjestørste revisionsselskab, KPMG, landede ufrivilligt midt i IT Factory-sagen. Første reaktion var tavshed, men 22 dage efter de første afsløringer kom KPMG med en pure frifindelse af sig selv. Eksperterne er langtfra enige i den konklusion, og kritikken er ikke bremset. Tilliden til branchen er på spil, mener de. Men måske er det KPMG’s eneste mulige forsvar i en turbulent tid.

Foto: Michael Altschul.
Læs mere
Fold sammen
Enron-sagen
Sagen handler om revisionsselskabet Arthur Andersen og selskabets indblanding i erhvervsskandalen om Enron.

Der amerikanske energiselskab Enrons kollaps var en konsekvens af et sammensurium af forskellige lemfældigheder. Der var bonusordninger og aktieoptionsordninger, der forgyldte CEO Kenneth Ley og resten af direktionen. Der var kreativ bogføring, hvor lån og ordrer under forhandling var bogført som indtægter. Og der var etableret datterselskaber, hvor store gældsposter kunne holdes godt skjult.

Men det ekstra prekære i sagen om Enron var imidlertid det faktum, at det anerkendte revisorfirma Arthur Andersen, kendt som en af “de fem store”, blev rullet dybt ind i skandalen. Båndene mellem revisionsfirmaet og Enron viste sig at være lidt for tætte. Da konkursen var en realitet, hjalp revisorerne fra Arthur Andersen sågar Enron-folkene med at destruere materiale, der kunne bevise svindelnummeret.

Arthur Andersen vidste, at tilliden til revisionsselskabet var altafgørende, så i første ombæring fandt selskabet en syndebuk. Men det var ikke nok. Tilliden til hele revisionssektoren var på vej til at lide et knæk. Derfor måtte Arthur Andersen elimineres; selskabet gik konkurs.

Faktisk var tilliden til sektoren så lille, at også det amerikanske samfund måtte træde til med en form for håndsrækning – alt efter øjnene, der ser. Det skete i form af de for virksomhederne yderst omkostningstunge Sarbanes-Oxley-regulativer, som siden er blevet kritiseret for at være en tand for rigide – endog også af ophavsmændene selv.

Det er muligvis en smule overdrevet at sammenligne IT Factory-sagen med Enron-sagen. Ingen kender detaljerne i KPMG’s rolle i IT Factory-sagen, og foreløbig er revisorkonkurrenten Grant Thornton sat i sving af kurator Boris Frederiksen for at undersøge forløbet. Men eksemplet viser noget om, hvor vigtig tilliden er til revisorerne.