KPMG på farlig kurs?

Revisioranalysen 2009: Danmarks tredjestørste revisionsselskab, KPMG, landede ufrivilligt midt i IT Factory-sagen. Første reaktion var tavshed, men 22 dage efter de første afsløringer kom KPMG med en pure frifindelse af sig selv. Eksperterne er langtfra enige i den konklusion, og kritikken er ikke bremset. Tilliden til branchen er på spil, mener de. Men måske er det KPMG’s eneste mulige forsvar i en turbulent tid.

Foto: Michael Altschul
To dage før juleaften reddede KPMG sig en hel masse sendetid på danske tv-kanaler.

Mange mente, det var tiltrængt, for på daværende tidspunkt havde KPMG’s tavshed varet i 22 dage. Og undervejs havde selskabets rolle som revisor for svindelforetagendet IT Factory været udsat for sønderlemmende kritik.

Seniorpartner fra KPMG Jesper Koefoed trådte frem foran tv-kameraerne. Her bedyrede han selskabets absolutte uskyld og forklarede, at ligesom mange andre parter var KPMG også et offer i sagen om Stein Bagger og hans spektakulære fupnummer.

Oven på den længe ventede udmelding fulgte en smule polemik, men efter mere end en snes dage med IT Factory i tv’s primetime, på avisernes forsider og blandt de mest klikkede sider på internettet, kombineret med julefredens dulmen af nyhedsstrømmen, var der begrænset med krudt i kritikernes kanoner.

Kritikken nærmest forstummede, og KPMG havde god grund til at have en forhåbning om, at der nu var sat et foreløbigt punktum i historien om selskabets rolle; at kritikerne ville dæmpe sig.

Sådan gik det bare ikke. Tværtimod. Efter nytår har flere eksperter genoptaget kritikken. Og den har ikke mindst været næret af KPMG’s meget skråsikre forklaring om, at revisionsgiganten intet gjorde galt.

For der var noget galt, mener kritikerne. Der var masser af faresignaler og dermed rigelig med anledninger til, at revisorerne burde have udvidet revisionen af IT Factory, hvilket er en helt almindelig procedure, hvis uregelmæssigheder tårner sig op i et selskab.

KPMG har sågar i en intern publikation om fremtidens revisionsselskab lagt meget vægt på, at revisorerne bør jagte dokumentation, som direktionen ikke kan manipulere.

Og havde øjnene hos revisorerne været mere åbne, lyder kritikken fra eksperterne, så var mistanken vakt.