KPMG på farlig kurs?

Revisioranalysen 2009: Danmarks tredjestørste revisionsselskab, KPMG, landede ufrivilligt midt i IT Factory-sagen. Første reaktion var tavshed, men 22 dage efter de første afsløringer kom KPMG med en pure frifindelse af sig selv. Eksperterne er langtfra enige i den konklusion, og kritikken er ikke bremset. Tilliden til branchen er på spil, mener de. Men måske er det KPMG’s eneste mulige forsvar i en turbulent tid.

Foto: Michael Altschul.
Læs mere
Fold sammen
Ikke noget at komme efter
Tilbage står altså på den ene side en stribe sagkyndige eksperter og kritiserer KPMG, mens KPMG på den anden side står last og brast med den tidligere forklaring om, at alt er foregået efter bogen.

Men havde KPMG så den nødvendige anledning til at udvide sin revision? Nej, lyder svaret fra seniorpartner hos KPMG Jesper Koefoed.

“Både i it-branchen og andre brancher findes der virksomheder med succes, og det er på ingen måde tilfældet, at har man succes, så er man også svindler,” siger han.

“IT Factory blev i efteråret 2008 kåret dels som Danmarks bedste it-firma af Computerworld, dels som Entrepreneur of the year, af Ernst & Young. Virksomheden havde forud herfor modtaget flere andre priser og var tilmed lovprist overalt. Så på den baggrund er det da tankevækkende, at en række eksperter kommer bagefter og med to tryk på en lommeregner udtaler, at enhver kan se, at det hele var galt,” siger Jesper Koefoed.

Revisorerne burde altså ifølge Jesper Koefoed fra KPMG ikke have udvidet revisionen og ledt efter yderligere revisionsbeviser; de har simpelthen ikke fornemmet, at der var noget galt, og det er ikke en fejl, lyder det.

Jesper Koefoed henviser til revisorernes arbejdsmetoder.

“For dem, som kender revisorernes love og regler, så ved man, at en revision er standardiseret arbejde, der har iboende begrænsninger. Hvis en ledelse på en meget smart måde, eventuelt i ledtog med andre, beslutter sig for at svindle med falske bilag, falske underskrifter, så er der en risiko for, at det ikke bliver afdækket. Derfor dukker der indimellem sager op, og der er relativt flere i en lavkonjunktur og krisetider, fordi det i højere grad animerer ledere til at foretage svig og svindel,” siger han.