KPMG på farlig kurs?

Revisioranalysen 2009: Danmarks tredjestørste revisionsselskab, KPMG, landede ufrivilligt midt i IT Factory-sagen. Første reaktion var tavshed, men 22 dage efter de første afsløringer kom KPMG med en pure frifindelse af sig selv. Eksperterne er langtfra enige i den konklusion, og kritikken er ikke bremset. Tilliden til branchen er på spil, mener de. Men måske er det KPMG’s eneste mulige forsvar i en turbulent tid.

Foto: Michael Altschul.
Læs mere
Fold sammen
Egenkapitalrentning på 108 procent
En anden skarp kritiker er lektor og Ph.d. Caspar Rose fra CBS. Helt på linje med Kim Klarskov Jeppesen mener han, at revisorerne hos KPMG burde have studset over de helt basale tal.

“Kigger man på nøgletallene, var der for eksempel en forrentning af egenkapitalen på 108 procent! Når det er tilfældet, er det god revisorskik at kigge dybere,” siger han.

Også skatterevisor Christen Amby var forleden igen på banen med kritik, da Selskab for Risikovurdering holdt et arrangement om IT Factory. Ifølge internetmediet-mediet Version2.dk sagde han her:

“Når moderselskabet hører til i skattely på Bermuda, bør man også have den bekymrede mine på. Især hvis man gransker regnskabet og støder på formuleringer som “Agios United SA, Hellerup” – som lugter fælt af, at et skuffeselskab på Bermuda, der ellers ville få trukket 28 procent i skat af udbyttet, nu kan påstås at høre hjemme i Danmark – selv om vi slet ikke har selskabsformen SA.”