Kontrakt-rod koster virksomheder dyrt

Advokatfirma skønner, at helt op imod otte ud af ti ansættelseskontrakter indeholder fejl. Det kan kostevirksomhederne dyrt, når fejlene bliver opdaget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fejl i hovedparten af de ansættelseskontrakter, der bliver indgået. Det vurderer både fagforbundet HK og advokatfirmaet Ret & Råd. Sidstnævnte mener endda, at otte ud af ti kontrakter er fejlbefængte, skriver advokatfirmaet i en pressemeddelelse.

Fejlene er ikke bare et potentielt problem for en ansat. De kan også komme til at koste arbejdsgiverne dyrt.

»Fejl i kontrakten koster typisk 5.000 kroner, men kan sagtens være langt dyrere og helt op til 10.000 kroner,« siger Ret & Råd-advokaten Henriette K.B. Andersen og tilføjer:

»Som regel opdages problemet i opsigelsessituationen. Her vil fagforeningen i forbindelse med rådgivningen konstatere, at der er fejl i ansættelseskontrakten, eller at parterne aldrig har lavet en sådan. Den opsagte medarbejder har dermed krav på erstatning fra arbejdsgiveren. Udgiften er ekstra dyr, da erstatningen ikke fradragsberettiget.«

Både HK og advokatfirmaet oplever, at der er en særlig stor fejlkilde i forbindelse med, at virksomheder fastansætter elever. Det skyldes ifølge HK i høj grad de lærlingekontrakter, der erstatter uddannelsesaftaler, og som er udarbejdet af Undervisningsministeriet HK mener nemlig, at kontrakterne er udarbejdet sådan, at mange arbejdsgivere kommer til at udfylde dem forkert.

Henriette K.B. Andersen fra Ret & Råd peger desuden på, at virksomhederne ofte er for dårlige til at vedligeholde deres kontrakter.