Kontorfællesskaber gør dig syg

Jo flere I sidder sammen på kontor, jo større risiko har du for at blive syg. Allerede når I sidder to sammen, stiger dit sygefravær med 50 procent.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ja, vi bliver oftere syge, når vi sidder sammen med andre på jobbet i dagligdagen, og at storrumskontorer fører til et større sygefravær, kommer måske ikke som en stor overraskelse.

Men hvor markant større fraværet bliver af, at man deler arbejdsrum, vil alligevel komme bag på mange. En ny undersøgelse med mere end 2.400 deltagere, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Københavns Universitet står bag, viser i hvert fald, at sygefraværet faktisk er helt oppe på mellem 36 og 62 procent højere for personer, der til daglig arbejder i kontorfællesskaber. Og ikke kun storrumskontorerne sender folk hjem på sygelejet.

Sammenlignet med medarbejdere i enkeltmandskontorer rapporterer medarbejdere i 2-personers kontorer om 50 procent flere sygedage, 3-6 personers kontorer om 36 procent flere sygedage , mens ansatte i åbne kontorlandskaber med flere end seks personer har 62 procent flere sygedage.

Årsagerne er ikke afdækket i undersøgelsen, men forkserne peger dog på, at mulige forklaringer er øget udsættelse for støj, forskelle i ventilation, øget udsættelse for vira, forskelle i det psykosociale arbejdsmiljø  og en følelse af mindre frihed og autonomi for den enkelte.