Konsulentfirma vil skabe fremtidens organisationer og virksomheder

Mange virksomheder står over for en usikker fremtid med drastiske udviklinger, som kræver lige så drastiske forandringer i virksomhedernes ledelse og kultur. Nu vil et dansk konsulentfirma og en amerikansk entreprenør og forfatter skabe den forandring.

Ifølge det danske konsulentfirma Implement Consulting Group står mange virksomheder foran store drastiske forandringer i fremtiden, som kan have afgørende effekt på deres drift. Virksomheder skal i højere grad gentænke deres ledelses- og virksomhedskultur for at stå mod de forandringer, siger firmaet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Implement Consulting Group
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tid med rivende udvikling inden for sociale, økonomiske og digitale aspekter i samfundet, må man som virksomhed ligeledes være i stand til at omstille sig på hastige forandringer. For mange virksomheder indebærer det en komplet forandring af de måder, hvorpå de driver deres forretning, og hvorledes den interne kultur fungerer. Kort sagt må virksomheder kunne omstille sig hurtigt. De skal være fleksible. De skal være agile.

Netop nødvendigheden i at udvikle mere fleksible virksomheder, der formår at tænke anderledes inden for virksomheds- og ledelseskulturen, er noget, som den danske konsulentvirksomhed Implement Consulting Group ønsker at sætte fokus på. Derfor afholdte de i sidste uge arrangementet Implement Thought Leaders 2019, der blev holdt i DR Koncerthuset. Her skulle virksomheder gentænke deres respektive virksomhedskulturer, og målet er ifølge Implement Consulting Group at skabe fremtidens organisationer og virksomheder på baggrund af denne nytænkning.

»De fleste virksomheder slås med en kompleks verden, og derfor skal de kunne reagere hurtigt for at matche den realitet. Det er derfor, vi gerne vil sætte fokus på, hvordan man udvikler en mere agil virksomhed,« siger Stig Albertsen, partner i Implement Consulting Group.

Handler om at skabe lyst

Til arrangementet deltog en række fremtrædende virksomheder og brancher i erhvervslivet. Alt fra Novozymes, Nordea, IKEA og Scania deltog i en række workshops, hvor de gennem forskellige øvelser skulle definere en række tiltag til at fremstå og drive forretningen, ud- såvel som indadtil.

Formålet med øvelserne var ifølge Stig Albertsen at få virksomhederne til at reflektere over, hvordan man skaber rammerne for en mere agil virksomhedskultur, der kan stå imod fremtidens forhindringer. Ifølge Stig Albertsen betyder agilitet i virksomheder nemlig en måde, hvorpå man identificere muligheder for at kunne skabe mere værdi ved hjælp af en ledelses- og virksomhedskultur, der kan forholde sig forandringer ved at være lige villig til konstant at forandre sig.

Han henviser til et studie foretaget af Implement Consulting Group, hvor 17 pct. af de 309 adspurgte respondenter mener, at deres virksomhed kan forholde sig til pludselige forandringer, men at en tredjedel ikke formår at udnytte mulighederne ved disse forandringer. Samtidig mener et flertal ifølge undersøgelsen, at virksomhederne er villige til at være nytænkende på produkt- og serviceudvikling, men i mindre grad på ledelsesstil.

Studiet er ikke repræsentativt, understreger Stig Albertsen, men tendenserne peger alligevel på, at der i erhvervslivet så stille er et opgør med den bureaukratiske stil, der har præget det så længe. Derfor må man forandre kulturen inde fra. Konkret kan dette ske ved at eksperimentere med hierarkier og ledelsesstiler eller ved at give medarbejderne muligheden for at se sig selv i arbejdet, såsom ved at give dem adgang til beslutningsprocesser i produktionen.

»Alle folk har en iboende lyst til at lave noget, der giver mening for dem. Derfor gælder det også om at kultivere et økosystem i den virksomheds- og ledelseskultur, der opfostrer den lyst. Den indebærer, at man er villig til at eksperimentere med ledelsesstil og hierarki, uden at det selvfølgelig er fri leg,« siger Stig Albertsen.

Til Implement Thought Leaders 2019 var en del repræsentanter fra det danske ervhvervsliv dukket op, herunder Nordea og Scania, for at gentænke den måde, som de driver virksomheden på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Implement Consulting Group.

Ikke kun virksomhedsproblem

Arrangementets store trækplaster var den amerikanske forfatter og entreprenør Eric Ries. Eric Ries har skrevet en række bøger inden for iværksætteri, og hvordan man som virksomhed skaber mere agilitet. Ifølge ham er det vigtigt for en virksomhed at have nogle principper, hvorved man kan styre virksomheden ind i en skiftende fremtid, uden at de strander til og er infleksible.

»Vi ved fundamentalt set ikke, hvad der kommer til at ske i fremtiden. Derfor er det så vigtigt at give folk nogle principper, som de kan rette sig efter,« siger Eric Ries.

Eric Ries understreger, at mange af de problemer, som virksomheder og ledere går igennem, ikke kun starter og slutter i arbejdsgangene – problemerne er symptomer på større sociale tendenser, som virksomhederne bliver nødt til at forholde sig til, siger han.

Konkret peger han på de udfordringer, som klimaforandringer, den stigende digitalisering og politiske opbrud skaber for samfundet. I Eric Ries' optik er de nuværende institutioner, erhvervsmæssige såvel som poltiske, ikke gearet til at håndtere udfordringerne, og derfor gælder det om at fremstille nogle alternativer for bedre at kunne løse de udfordringer.

Virksomhederne skal i større grad være mere villige til at inddrage medarbejderne i centrale beslutninger samt give enhver medarbejder muligheden til, i Eric Ries' ord, at være »en potentiel entreprenør i firmaet.« Og selv om det vil komme til at tage lang tid at skabe sådan en forandring, er det ifølge Eric Ries stadig nødvendigt.

»Det gælder om at plante et frø i virksomhederne. Ligesom med jorden, hvor det meste af det ikke er frugtbart, er de fleste virksomheder ikke egnede. Men man bliver nødt til at plante det frø alligevel, fordi der er en chance for, at det blomstrer til noget,« siger Eric Ries.