Konservative stritter imod i aftale om dagpenge

Konservative kan punktere den aftale om et helt nyt system for dagpenge, som blev indgået i oktober.

Foto: Katrine Emilie Andersen. - Vi vil ikke acceptere, at man nu vil stoppe udfasningen af G-dagene. Udfasningen skal fortsætte. Det står vi fast på, siger Rasmus Jarlov fra Konservative.
Læs mere
Fold sammen

Konservative vil ikke finde sig i, at man vil gøre det dyrere for firmaer at have folk ansat i kort tid. Modstanden fra Konservative sætter regeringen i en kattepine, som den nu vælger at reagere på.

Det skriver Avisen.dk.

Det var ellers en glad beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), der torsdag 22. oktober kunne præsentere en aftale om en reform af dagpengene.

Efter grundigt politisk fodarbejde var Venstre, Socialdemokraterne og Konservative blevet lynhurtigt enige om reformen på bare tre dage.

På trods af enigheden mellem landets tre største partier er der dog ikke fuld politisk rygdækning for hele reformen.

En del af aftalen handler om de såkaldte godtgørelses-dage. G-dagene for ansættelser under tre måneder skulle være udfaset ved udgangen af 2017. Det blev nemlig aftalt i et bredt politisk forlig i 2014, hvor Konservative var med.

Men med den nye aftale om dagpenge fra oktober fastholder man G-dagene for korte ansættelser. Det vil Konservative på ingen måde være med til.

- Vi vil ikke acceptere, at man nu vil stoppe udfasningen af G-dagene. Udfasningen skal fortsætte. Det står vi fast på, siger Rasmus Jarlov til Avisen.dk.

Han understreger, at G-dagene er en alvorlig hæmsko for små virksomheder og vikarbureauer. Samme melding lyder fra arbejdsgiverne i Dansk Erhverv.

- Vi betragter G-dagene som en skat på arbejdskraft, der hæmmer fleksibilitet på arbejdsmarkedet, siger underdirektør i Dansk Erhverv Stine Pilegaard Jespersen til Avisen.dk.

Udmeldingen fra Konservative får nu Venstre-ministeren Jørn Neergaard Larsen til at gå tilbage til Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Det erkender ministeren i et skriftligt svar til Avisen.dk.

- Jeg tager de konservatives udmelding til efterretning og vil nu drøfte det med forligskredsen bag dagpengeaftalen, skriver Jørn Neergaard Larsen til Avisen.dk.

Hvis Jørn Neergaard Larsen kører på med at bevare G-dagene for småjob, vil der være tale om, at Venstre-regeringen bryder forliget fra 2014.

Jørn Neergaard Larsen har nu flere muligheder. En af dem er, at regeringen varsler over for Konservative og dermed vælgerne, at man vil fastholde aftalen vedrørende G-dage. Men at den først træder i kraft, når der har været et valg til Folketinget. På den måde overholder regeringen spillereglerne for opsigelse af forlig.

Netop den vej kan det meget vel gå. Det vurderer beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti.

- Mon ikke regeringen vælger at opsige forliget vedrørende G-dage og så vente med at gennemføre den del til efter et folketingsvalg. Selve aftalen om dagpenge skal jo først træde i kraft i 2017, og mon ikke vi får et valg i slut 2017 eller i 2018. Så forsinkelsen bliver ikke stor, siger Bent Bøgsted til Avisen.dk