Konservative får smæk for at skabe uro på arbejdsmarkedet

Beskæftigelsesministeren afviser de konservatives forslag om at skære i dagpengene og opfordrer dem til at blande sig uden om overenskomstforhandlingerne. Fagbvægelsen tilslutter sig kritikken.

Minister Claus Hjort Frederiksen er blevet godt og grundigt vred. Arkivfoto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Der er drøje hug til de konservative, som beskyldes for at skabe uro omkring de igangværende overenskomstforhandlinger. Beskæftigelsesministeren og flere af fagbevægelsens topforhandlere raser over, at partiformand Bendt Bendtsen (K) opfordrer lønmodtagerne til at holde igen med lønkravene.

»Jeg vil gerne appellere til, at alle politikere med kløe i fingere holder sig fra arbejdsmarkedet under overenskomsthandlingerne,« siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Han fik i går endnu en grund til at være vred, da den konservative arbejdsmarkedsordfører Lars Barfoed foreslog, at man skærer i dagpengene jo længere tid folk har været ledige.

»Det er ikke regeringens politik og bliver det heller ikke. Den danske flexicurity-succes skyldes blandt andet, at folk ikke skal gå fra hus og hjem, hvis de bliver arbejdsløse. Hvis dagpengene forringes, så vil det automatisk medføre overenskomstkrav om længere opsigelsesvarsler. Det kan vi ikke være tjent med,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Risiko for konflikt
Dansk Folkeparti bakker op om beskæftigelsesministerens kritik af den konservative regeringspartner.

»Det er en dårlig ide at skære i dagpengene, og det er dårlig timing at komme med forslaget midt under overenskomstforhandlingerne. Det er tegn på, at Lars Barfoed ikke har den forståelse for politik, der er nødvendig for at begå sig i folketinget. De politikere, som går ud og blander sig i overenskomstforhandlingerne risikerer i værste fald, at de er med til at opbygge en konflikt,« siger Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti.

Han afviser al tale om dagpengeforringelser. Det samme gør fagbevægelsens topforhandlere.

»Det er ikke nu, man skal røre ved de arbejdsmarkedspolitiske ordninger, Hvis man piller ved dagpengene, vil vi arbejde for at få længere opsigelsesvarsler- og bedre økonomisk kompensation ved fyring,« siger John Larsen, formand for Byggearbejderne i 3F.

LO-sekretær Harald Børsting vælger indtil videre at betragte dagpengeforslaget som en vildfaren konservativ udmelding.

»Var der tale om realpolitik ville vi have en helt ny situation. Så måtte fagbevægelsens overenskomstforhandlere overveje, hvordan det bliver mere besværligt for arbejdsgiverne at slippe af med de ansatte,« siger LO-sekretær Harald Børsting.

Han understreger, at fagbevægelsen har tradition for at sikre medlemmerne en fornuftig reallønsudvikling uden at sætte samfundsøkonomien over styr. Netop derfor har flere af fagbevægelsens topforhandlere svært ved at forstå Bendt Bendtsens udmelding.

»Det er frustrerende, at der bliver pisket en stemning op, som om lønmodtagerne er en trussel mod den gode danske økonomi. Vi går ikke efter vilde resultater, men realistiske resultater, der lever op til vores medlemmers forventninger. Der er ingen grund til dommedagsprofetier fra politikerne,« siger Peter Hougård Nielsen, fra forbundet Træ, Industri og Byg (TIB).