Konservativ og optimistisk bankchef i spidsen for Falck

Peter Schütze var den konservative bankchef, der ikke ville sige undskyld for finanskrisen. Inden længe kan han sandsynligvis kalde sig bestyrelsesformand for Falck.

66-årige Peter Schütze er indstillet af Falcks storaktionær Lundbeckfonden til at overtage formandsstolen i Falck i slutningen af april. Arkivfoto: Dennis Lehmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Husk nu, at jeg stammer fra ’68.« Sådan lød den lidt overraskende bemærkning fra bankmanden Peter Schütze til Berlingske, da han skulle forklare, hvorfor han stoppede med sit topjob i landets næststørste bank Nordea for i stedet at blive bestyrelsesformand for henholdvis DSB og Copenhagen Business School, CBS.

Inden for kort tid kan han skrive endnu en formandspost på sit CV, da han står til at blive bestyrelsesformand for Falck ved selskabets generalforsamling i slutningen af april. Han er indstillet af Falcks stor- aktionær Lundbeckfonden, fordi den nuværende formand Thorleif Krarup stopper i bestyrelsen for både Lundbeckfonden og Falck, fordi han har siddet der i 12 år.

Da han ikke er valgt endnu, vil Peter Schütze ikke udtale sig om den nye post. Men da han tilbage i 2011 i en alder af 63 år skiftede spor og blev professionel bestyrelsesmedlem, var der tydeligvis tale om et klart valg. Han forklarede dengang til Berlingske Business, at han er samfundsinteresseret, og i den sammenhæng passede CBS og DSB godt ind. En samfundsinteresse han havde fået, fordi han er vokset op i 60erne.

»Det er et af de gode elementer fra dengang: Optimismen og troen på, at tingene kan forbedres,« sagde Peter Schütze, der indrømmede, at han skulle til at lære, hvad det vil sige at være formand i en politisk styret organisation. Som formand for DSB har han dog også haft sine vanskeligheder. Blandt andet fordi DSB har haft svært ved at holde på sine direktører.

I de brede erhvervskredse er han naturligt mest kendt fra sin tid i Nordea. Han begyndte som studentermedhjælper i det daværende Privatbanken og ville derefter have været underviser. Men jobbet i banken var så spændende, at han endte med at blive hængende. Det blev til 40 år i den samme bank, og han sluttede på toppen som chef for Nordea her i landet. Han var gennem flere af de store bankfusioner og opbyggede et ry som den forsigtige og konservative bankdirektør, der var meget tilbageholdende med at svinge om sig med store lån.

Det hjalp Nordea pænt gennem finanskrisen i modsætning til den store konkurrent med hovedsæde på Holmens Kanal. Det var sikkert også årsagen til, at Peter Schütze i modsætning til den daværende ordførende direktør i Danske Bank og ny formand for Finansrådet Peter Straarup ikke mente, at bankerne havde noget at undskylde for i forbindelse med finanskrisen.

»Jeg har svært ved at se, hvad det er, jeg skal undskylde for,« lød det fra Peter Schütze.

Han var selv formand for Finansrådet gennem de hårde økonomiske år, og det var ham, der diskuterede bankredninger og sikkerhedsnet, mens hans egen bank leverede rekordresultater og ikke selv var i klemme.