Konference med royalt vingesus

Selv væggene fortæller fascinerende historier i det 250 år gamle Bernstorff Slot, der er bygget i nyklassicistisk stil. Her indbydes til arbejdsomme timer i de royale konference­lokaler.

Bernstorff Slot blev benyttet af kongefamilien fra 1845 frem til 1939, da det blev overtaget af den organisation, der i dag hedder Beredsskabsstyrelsen. Foto: Liselotte Sabroe
Læs mere
Fold sammen

»Honesto inter Labores otio sacrum« står der over indgangen til Bernstorff Slot. Hvis latinkundskaberne ikke rækker til en oversættelse, så er der hjælp at hente hos Bernstorff Slots direktør og forpagter Gitte Mejer H. Jensen, som fortæller, at inskriptionen i oversat form lyder: »Helliget hæderlig hvile midt i arbejdet«.

Den flere hundrede år gamle inskription, der henviser til slottets brug som sommerbolig for blandt andet Christian IX, har stadig sin berettigelse i dag, når folk træder ind i slottet og bliver ramt: Ramt af en særlig historisk beruselse.

»Rammerne her er unikke, og du finder dem ikke andre steder. Samtidig kommer folk med et hårdt program og er klar til at arbejde, og vi har bevidst valgt, at der skal være en meget afslappet atmosfære. Vi kunne have valgt at være mere stive i det, som nogle måske forbinder med et slot, men det er også valgt ud fra, at vi er, som vi er – og vi mener, at det skal være rart at være her,« siger Gitte Mejer H. Jensen, der sammen med Kirsten Nielsen tilbage i 2009 indgik en forpagtningsaftale med Slots- og Ejendomsstyrelsen om driften af Bernstorff Slot og Kavalergården, der ligger få meter fra slottet.

Kongerækken kigger på

På vej op ad trappen til slottets mødelokaler, der kan rumme fra to op til 30 personer, kan man følge kongerækken i portrætteret form. I Kavalergården er der desuden et stort mødelokale med plads til 150 personer. I forbindelse med nogle af mødelokalerne på slottet finder man rum, der netop er helliget hvilen med bløde, brede stole, hvor kaffen kan indtages i en velfortjent pause.

I Kongeværelset kan man, når tiden tillader det, kigge nærmere på en dørstolpe med håndskrevne navne og centimetermål på Christian IXs børn, svigerbørn og børnebørn, der i årenes løb blev målt og noteret på stolpen. Han var kendt som Europas svigerfar og samlede i sommerferierne sin voksende slægt fra hele Europa.

Gitte Mejer H. Jensen og Kirsten Nielsen overtog slottet i finanskrisens spæde start uden noget kundegrundlag.

»Alligevel har vi haft en pæn start, og folk har taget godt imod os. Det har været en fordel for os, at man ikke finder et andet slot som mødested kun ti kilometer fra København. Folk falder for, at de får en oplevelse samtidig med, at de skal arbejde – det er på alle måder luksus,« siger Gitte Mejer H. Jensen.