Kommunikationschefen er blevet spindoktor

Rollen som virksomhedens talsmand er skiftet ud med det strategiske arbejde på de indre linjer.

Tegning: Mai-Britt Bernt Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de fleste af Danmarks førende virksomheder i det såkaldte C20-indeks på fondsbørsen er afdelingerne for koncernkommunikation vokset de senere år, mens kommunikationschefen bruger en større og større del af sin tid på at rådgive topchefen og den øvrige direktion.

”Kommunikationschefen går fra at være en ekstern talsmand til i højere grad at operere som en slags spindoktor for topchefen,” siger Troels Gjerrild, adm. direktør og partner i executive search-firmaet Odgers Berndtson.

Et kig, som Berlingske Nyhedsmagasin i en specialrapport har foretaget på kommunikationscheferne i C20-virksomhederne, viser, at cirka tre fjerdedele har en akademisk kandidatuddannelse, mens den sidste fjerdedel er journalister. Det betyder dog ikke, at prisen på en dygtig kommunikationschef har bevæget sig nævneværdigt. Troels Gjerrild vurderer, at en top-kommunikationsdirektør skal have op til to millioner kroner om året i løn. Lidt mindre end for eksempel en CFO.

Kommunikationschefens mere tilbagetrukne rolle afspejler sig i det faktum, at knap halvdelen af kommunikationscheferne i C20-virskomhederne har en pressechef ansat til at varetage den daglige kontakt med pressen, mens andre har udnævnt presseansvarlige eller mediamanagers. 

”Faget har udviklet sig meget kraftigt de sidste tyve år. Det er trængt ind i virksomhederne, og det er helt klart mit indtryk, at kommunikationscheferne er langt bedre placeret end tidligere. Man ser jobbet væsentligt mindre snævert end for 20, 10 og 5 år siden,” siger Steen Reeslev, leder af Group Relations & Communication i A.P. Møller - Mærsk.

Mens nogle kommunikationschefer har fået titel af kommunikationsdirektører, er andre blot blevet knyttet tættere til topledelsen. 10 ud af 15 kommunikationschefer i C20-virksomhederne anslår, at de taler med deres topchef flere gange dagligt.

Læs om kommunikationchefens nye rolle i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 19. februar.