Kommuner vil have syge tilbage i arbejde

Et projekt skal via kontaktpersoner hjælpe flere langtidssyge tilbage på arbejdsmarkedet. Minister glæder sig, og socialchefer har et forsigtigt håb til idéen.

Kontaktpersoner skal være nøglen til at få flere langtidssygemeldte danskere tilbage på arbejdsmarkedet.

I dag vender én ud af fem ikke tilbage til jobbet, hvis sygemeldingen har varet længere end et år. Men det skal projektet med 240 millioner kroner i posen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø vende rundt på.

- Mange langtidssyge vil gerne tilbage til deres arbejde, deres kolleger og deres faste hverdag igen, også selvom de ikke er 100 procent raske. Men langt fra alle kommer tilbage, siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse og tilføjer.

- Måske fordi de ikke har fået afklaret deres situation og muligheder for at arbejde. Måske fordi de er usikre på, om arbejde kan forværre deres sygdom. De barrierer skal vi have brudt ned, siger hun.

Fra 1. april fik 13 kommuner kontaktpersoner, der skal følge den sygemeldte tæt og koordinere hjælpen og samarbejdet med den sygemeldtes arbejdsplads. Næste år får yderligere ni kommuner kontaktpersoner.

De danske socialchefer synes godt om idéen, men er mere forsigtige, når det drejer sig om virkningen.

- Jeg tror meget på personlig kontakt blandt ledige, specielt hvis man har en sygdom, som man skal kæmpe imod. Så jeg synes, idéen lyder rigtig, siger formanden for de danske socialchefer, Ole Pass, og fortsætter:

- I øjeblikket er det et stort problem både for den enkelte og for kommunernes økonomi, så jeg synes, at hvis man kan slå to fluer med et smæk og få folk hurtigere gennem sådan et sygeforløb, så må de gerne for mig.

/ritzau/