Kom styrket ud af din karrierekrise

Stort pres på jobbet i længere tid med krav om resultater, handling og stress kan udløse en karrierekrise, og det er ikke unormalt. Det er vigtigt at standse op, mærke efter og ikke mindst holde fast i sine værdier for at undgå frustration.

Foto: Stuart Miles/Iris/Ritzau Scanpix

Det begynder ganske harmløst. Du føler ikke længere helt den samme energi og motivation på arbejdet. Det går nok over, tænker du. Indtil du en dag befinder dig midt i en karrierekrise. Du synes, du har ramt et plateau. Du udvikler dig ikke rigtigt, eller også lader resultaterne vente på sig. Selv om du typisk har opnået en del af dine mål, virker det hele lidt meningsløst: »Var det det hele? Er der ikke mere?«. Det er dog straks sværere at afklare, hvad pokker det »mere« er. Eller også ved du det, men føler dig låst fast af familie, prestige, økonomi og en bekvem komfortzone.

Alle kan potentielt havne i en karrierekrise, og det er også helt normalt at gennemleve flere. I min praksis møder jeg mange midt i krisen. Oftest fordi de over en længere periode har været meget optagede af at handle, skabe resultater og gøre alt det »rigtige«. Men i al travlheden har de glemt at mærke efter, lytte til sig selv og handle i overensstemmelse med egne værdier, behov og forventninger, og det skaber utilfredshed i længden.

Jeg ved alt om, hvordan en karrierekrise føles. I 2016 gennemlevede jeg en selv en stor en af slagsen efter at have været meget styret af at indfri forventninger, som jeg troede var mine egne, men som i virkeligheden var det, jeg troede, andre forventede af mig. Selv om jeg havde en god karriere på papiret, syntes jeg, at mit arbejde virkede formålsløst. Store eksistentielle spørgsmål sneg sig ind om, hvad der er meningen med det hele? Hvilken forskel gør jeg? Og hvor skal jeg hen? Tanken om at fortsætte i samme karrierespor uge efter uge, år efter år var direkte deprimerende. Jeg havde en stærk trang til at flytte mig, men vidste ikke hvorhen, og hvad gør man så?

De fleste prøver at komme ud af en karrierekrise gennem »benægt-fortsæt-og-håb-på-det-bedste«-strategien. Men at stå stille, tro du kan arbejde dig ud af krisen eller lade som om alt er okay, vil blot forværre situationen. I stedet skal du tage din utilfredshed alvorlig og erkende, at tiden er kommet til en forandring. Første skridt er at begynde at stoppe op, mærke efter og afkode, hvad krisen prøver at fortælle dig.

En karrierekrise er oftest et signal om, at dine værdier ikke harmonerer med dit arbejde. Lidt firkantet sagt betyder det, at der er en uoverensstemmelse mellem, hvem du er, og hvad du laver. Derfor kan du ved at identificere dine værdier nemmere søge derhen, hvor du også kan efterleve dem.

Hvis du har svært ved at afklare dine værdier, så tænk på alt det, du ikke kan holde ud og sæt modsat fortegn foran. Har du svært med, at din chef kontrollerer dig, eller at du skal arbejde hver dag fra kontoret til kl. 16? Så kan det være, du har en grundlæggende værdi om frihed? Jeg fandt ud af, at jeg havde stærke værdier om at skabe, udvikle sig og have frihed. De værdier stemte bedre overens med at være selvstændig frem for lønmodtager, og det tog jeg så konsekvensen af.

Dernæst skal du finde ud af, hvad der giver mest mening for dig at lave. Heldigvis står vi over for en sommerferie, som er meget velegnet til det formål. Spørg dig selv: Hvad optager dig? Hvad læser du om? Hvem beundrer du? Og hvad arbejder de med? Hvem ville du kunne gøre den største forskel for og med hvad? Ofte er vi for optagede af, hvad vi gerne vil opnå (forfremmelse, bonus, nyt job) frem for, hvad der giver mening for os at gøre. Inden du går i panik over, at du ikke ved, hvad du vil, så prøv at lege med tanken om, at du godt ved, men at du måske blot mangler at erkende det.

Sidst men ikke mindst skal du tage 100 procent ansvar for at komme ud af krisen. Undlad at bebrejde din chef, arbejdsgiver eller ægtefælle. Du er, hvor du er, alene på grund af dine valg, eller fordi du har undladt at vælge. Men det betyder samtidig, at du har kontrollen over at skabe en positiv forandring ved at træffe nye (reflekterede) valg i din karriere.

Jeg ved godt, at det kan være skræmmende at ttræffe nye valg, som du ikke kender konsekvenserne af. Men hav tillid til, at krisen nok skal få dig et bedre sted hen. Winston Churchill sagde: »Lad aldrig en god krise gå til spilde.« Min krise er det bedste, der er sket for mig. Uden den havde jeg ikke lært mig selv at kende og dermed skabt en positiv forandring i min karriere. Når det så er sagt, håber jeg, at jeg har lært at mærke efter, så jeg ikke havner i den igen.