Kom godt på ferie! Fem gode råd til en ferie uden stress

Kom godt på ferie - uden stress. Du skal allerede nu begynde at planlægge, så du har styr på opgaverne før og efter ferien. Her får du fem gode råd til at holde ferie uden stress.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsopgaverne hober sig op, en masse løse tråde skal samles, aftaler skal på plads, ansvarsområder og snitflader skal afklares. Det kan være stressende at gøre sig klar til sommerferien. Men sådan behøver det ikke at være, hvis du forbereder dig godt.

Karrierekonsulent i Ingeniørforeningen IDA, Jeanette Svendsen påpeger, at det handler om at få styr på de opgaver, der er før og efter sommerferien.

“Det lyder selvfølgelig enkelt, at opgaverne skal prioriteres og struktureres, så du laver det, du skal lave - og gemmer det, der kan vente. Du skal være realistisk i forhold til den tid, du har,” siger hun og giver fem gode råd til at gøre sig klar til den forestående sommerferie uden stress. Statistisk er der flere danskere, der dør af stress end trafikuheld, så det er værd at have fokus på.

Hold mindst tre ugers ferie
Book tre ugers ferie, så du kan komme helt ned i gear. Den første uge bruges på at lægge jobbet fra dig, og mod slutningen begynder du at orientere dig om, at du igen snart skal på arbejde igen.

“Det handler virkelig om at få koblet fra. For gode arbejdspræstationer kræver den restitution, som ferien er for dig. Her henter du ny energi til den kommende arbejdssæson. For engagerede videnarbejdere kan brænde så meget for jobbet, at de brænder sig selv ud. Og det er ferien et godt middel mod,” siger Jeanette Svendsen.


Planlæg dig til ro i maven
Det giver ro i maven at vide, at du kan holde fri fra din arbejdsplads. Det kan du når du har skabt et overblik over dine opgaver - og ved, hvad du skal nå inden ferien, og hvad der kan vente til efter. For alle opgaver er ikke lige vigtige.

“Du skal prioritere opgaverne benhårdt efter vigtighed - og strukturere dem alt efter, hvad skal laves her og nu, og hvad der kan vente. Derefter skal du struktureret afsætte tid til, hvornår og hvordan de enkelte opgaver skal løses. Her handler det om at være realistisk,” siger Jeanette Svendsen.Få afklaring - også med chefen

Hvis din realistiske tidsmåling viser, at du har for mange opgaver, som ikke kan løses inden ferien, så må chefen inddrages. Det kan være, at opgaverne kan uddelegeres til andre kolleger, som kan løse dem, mens du er på ferie. Det er chefen, der skal tages stilling til, hvad der skal ske. Det er i det hele taget en god idé at tale med din chef, hvis du føler dig stresset på arbejde, da ledelsen er nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø.

“Du skal i det hele taget have afklaret, hvem kolleger, samarbejdspartnere og kunder skal kontakte, mens du er væk. Det skal så kommunikeres tydeligt ud på dit autosvar og på mail internt i organisationen,” siger Jeanette Svendsen.

Et godt fif er at møde ind efter ferien med en kort arbejdsuge, så du for eksempel kun skal arbejde to dage, inden det er weekend. Det giver en blød start efter ferien.Afsæt første og sidste arbejdsdag til dig selv

Hvis det er muligt, skal du afsætte den sidste arbejdsdag før ferien - book eventuelt dig selv i kalenderen - så du kan få bundet de sidste løser ender sammen, rydde op i bunkerne på skrivebordet og få styr på indbakken.

“Det samme skal du gøre den første dag efter ferien. Og fordi du inden ferien lavede en liste over opgaver før og efter ferien, ved du præcis hvilke opgaver, der venter, når du er tilbage på arbejdspladsen,” siger Jeanette Svendsen.


Lad være at være online
Det er helt sikkert lettere sagt end gjort. Men det er perfekt, hvis du ikke er online i forhold til din arbejdsplads i ferien. Det er dog ikke realistisk for alle ingeniører og cand.scienter at lade computeren blive på kontoret, slukke for telefonen og helt lade være med at tjekke mails.

Her er Jeanette Svendsens råd, at der skal laves klare regler for, hvornår du kan kontaktes:

“Så skal du aftale med kollegerne præcis, hvornår du er online, så du ikke skal bruge hele ferien med at tjekke dine mails eller telefonen. Det er en øvelse at uddelegere og give kontrol og ansvar fra dig. Men stol på, at din gode planlægning har gjort, at der ikke er behov for dig, så du kan nyde din ferie.”

Artiklen er oprindeligt bragt på ida.universe.dk.