Kom godt i gang med inderne

Der er store forskelle på dansk og indisk kultur. Generelt er det ikke svært at begå sig i Indien, men det betaler sig alligevel at være opmærksom på en række forhold.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Høflighed Det er vigtigt at kunne optræde korrekt. Det gælder både op, ned og til siden i hierarkiet. Det er afgørende for, at inderne har respekt for dig som menneske. Indisk forretningskultur er præget af engelsk. Hvis man kan begå sig i en engelsk kontekst, så kan man også i Indien. Vær formelt påklædt. Det viser respekt for dem, man mødes med. Kvinder bør enten klæde sig i bukser eller nederdel, der går til under knæet. Husk at udveksle visitkort før ethvert møde.

Tålmodighed Man skal have en god portion tålmodighed for at arbejde i Indien. Tingene skal lige have tid til at virke. Væn dig til at være fleksibel. Indere er generelt ikke så præcise, og kommer man en halv time senere end planlagt, anses det ikke for at være “for sent”. Møder starter med small talk, hvorefter man langsomt nærmer sig forretningsemnet.

Hierarki Det indiske samfund er mere hierarkisk end det danske. Det skal man være villig til at indrette sig efter, hvis man vil være leder. Det forventes, at man optræder hierarkisk og sætter en klar retning for virksomheden. Det er vigtigere end andre steder at have stjerner på skulderen for at få indere i tale.

Humor Indere har ironisk sans. Men med hensyn til humor skal man altid lige passe på som dansker. Der er ting, som danskere synes er sjovt, som indere ikke synes er særlig morsomt. For eksempel tager indere deres guder seriøst, selv om de umiddelbart har et afslappet forhold til religiøse symboler og figurer.

Festen Festen slutter efter maden. I indisk forretningskultur er det kutyme, at man starter med at servere drikkevarer, og så snart middagen er indtaget, opløses selskabet. Husk i øvrigt at spise inden festen. Det kan vare længe, inden der kommer mad på bordet.

Det indiske ja Ja kan betyde alt fra ja til nej. Ved den mindste tøven, betyder det sandsynligvis nej. Det er ubehageligt for indere at svare direkte nej. Så vil de hellere sige ja og så finde ud af det senere. Lad derfor være med at stille ja-/nej-spørgsmål. Spørg i stedet ind til, at de har forstået, hvad du mener. Vippen med hovedet fra side til side betyder ikke nej. Det kan også betyde ok, måske eller “jeg hører efter, hvad du siger”.

Personlig kontakt Den personlige kontakt er meget vigtigere for indere end for danskere. De er meget interesserede i personlige oplysninger om deres samarbejdspartnere (f.eks. om man er gift og har børn). Distance er et problem. Det kan være svært at få et godt samarbejde, hvis man ikke er i Indien ind imellem. Det går meget lettere, hvis man er derude fra tid til anden. Det er ikke nok med email og telefonsamtaler.

Samtaleemner Det er vigtigt at vælge de rigtige samtale­emner. Man taler for eksempel ikke om sidste gang, man var i byen, da mange indere ikke drikker alkohol. Andre minusser er kastesystemet (som nogle kan have meget stærke holdninger til) og andre negative historier om Indien (f.eks. fattigdom). Et godt emne er familien. Inderne går meget op i familien og vil meget gerne både fortælle om deres egen og høre om andres. Derudover kan man roligt tale om, hvor godt det går for Indien i disse år og om indiske film.

Hænder og fødder Brug altid højre hånd. Inderne anser det for urent at give/modtage noget med venstre hånd. Fødder betragtes som urene, så undgå at pege dem mod andre mennesker eller religiøse figurer.