Kollegers etnicitet tæller mere end løn

Vi er villige til at gå markant ned i løn, hvis vi til gengæld kan sikre os, at vi kommer til at arbejde sammen med en, vi deler etnicitet med, viser ny forskning.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskere vil helst arbejde sammen med danskere, og tyrkere vil helst arbejde sammen med tyrkere, og vi er alle parate til at få mindre i løn for, at vores kolleger ligner os selv. Det viser et nyt eksperiment, som Rockwool Fondens Forskningsenhed, Wiens Universitet og Københavns Universitet står bag.

I eksperimentet er en række gymnasieelever med danske og muslimske navne blevet rekrutteret til at pakke breve på akkord. Arbejdet skal udføres i teams á to personer, og de kan enten vælge at arbejde sammen med en, der deler deres egen etnicitet, eller en med en anden etnicitet. Vælger de en med en anden etnicitet, får de en højere løn. Men det fravælger en stor del af deltagerne, selv om de derved mister indtægt, viser eksperimentet.

Ifølge forskningschef Torben Tranæs er det første gang, man på den måde har kunnet dokumentere
såkaldt ’præferencediskrimination’.

"Det er helt ny viden, at vi får sat kroner og ører på diskrimination. Det er ikke lykkedes i den hidtidige forskning. Og eksperimentet er vel at mærke gennemført på en måde, så deltagerne ikke vidste, at de var med i et eksperiment, og altså ikke vidste, at vi afdækkede, hvor stærke deres etniske præferencer var. De har derfor ikke haft grund til at opføre sig på en bestemt måde, fordi de blev observeret,” siger han i forskningsenhedens nyhedsbrev.

Diskriminationen går begge veje. Michael vil altså hellere gå ned i løn for at arbejde sammen med Thomas, end arbejde sammen med Muhammed. Men Muhammed vil også hellere arbejde sammen med Ali, end med Michael, selv om det koster ham på lønkontoen. I gennemsnit var deltagerne villige til at gå 8 procent ned i løn for at sikre sig, at deres kollega var af samme etnicitet som dem selv.