Kold luft mellem sygeplejersker og SOSU-assistenter

Manglen på sygeplejersker skyldes, at regionerne ikke vil ansætte SOSUer, lyder det fra FOA, der anklager sygeplejerskerne for at skubbe SOSUerne ud.

Sektorformand Karen Stæhr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Mens ledigheden for sygeplejersker er under en procent, og hospitaler som Nordsjællands Hospital har svært ved at få besat stillingerne, føler social- og sundhedsassisterne i FOA sig holdt ude. Ifølge fagforeningen FOA er forklaringen på sygeplejerskernes lave ledighed, at hospitalerne erstatter SOSU-assistenter med sygeplejersker.

»De ledende sygeplejersker, der ansætter nye folk, favoriserer deres egen faggruppe på bekostning af vores. Vores medlemmer bliver ikke længere ansat i regionerne, og vi frygter nu, at der vil ske det samme i kommunerne,« siger sektorformand i FOA, Karen Stæhr.

I sidste måned udtalte formanden for sygeplejerskernes lederforening, Irene Hesselberg, at SOSU-assistenternes rolle var ved at blive udspillet i det danske sundheds-væsen. Det har fået FOA op af stolen.

»Jeg troede for længst, vi havde fundet en løsning på den her konflikt. Det er jo langtfra første gang, vi oplever det. Men sygeplejerskerne synes åbenbart stadig, de skal skubbe vores medlemmer ud. Det er helt uhørt, når vores medlemmer kan fortælle, at sygeplejerskerne nærmest mobber dem og fortæller, at der ikke er brug for dem,» siger Karen Stæhr.

Hun arbejder på at få regionspolitikerne til at sikre, at de ledende sygeplejersker ansætter SOSU-assistener i stillinger, som ikke kræver et højere uddannelsesniveau. Dansk Sygeplejeråd har tidligere afvist kritikken, og formand Grethe Christensen har udtalt, at de ledende sygeplejersker altid ansætter den bedst kvalificerede til jobbet.Sygeplejerskerne har vel en pointe i altid at ansætte de dygtigste medarbejdere?

»Problemet er, at sygeplejersker er overkvalificerede til de stillinger. Man sætter jo heller ikke pludselig en overlæge til at flytte rundt på patienterne, det har man portører til«, forklarer Karen Stæhr og afviser, at kritikken skyldes en frygt for at miste medlemmer i FOA.

»Vi hjælper gerne vores medlemmer til at efteruddanne sig til sygeplejerske, hvis de ønsker det. Det handler ikke om, at vi skal sikre nogle kontingentkroner,« siger Karen Stæhr, der arbejder på et fælles udspil om sagen med regionernes formand Bent Hansen.