Kønsopdelt vejledning giver kønsopdelt arbejdsmarked

Danmark har et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder. En af grundene kan være det traditionsbundne valg af uddannelse, som i sidste ende påvirker flaskehalse og fødekæder.

Studievejledningen skal have større fokus på at bryde de unges traditionelle, kønsbundne valg, for at Danmark kan bryde med opdelte arbejdsmarked. Her: Studievalg i Aarhus Fold sammen
Læs mere
Foto: Flemming Krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder arbejder i det offentlige og mænd i det private. Danmark har et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder, og det udspringer blandt andet af et meget kønsopdelt uddannelsesvalg.

40 procent af uddannelserne har mere end 75 procent af det ene køn, og 99 procent af de studerende på murer-, brolægger- og tømreruddannelsen er mænd.

Et område, det er vigtigt at sætte ind på, er derfor studievejledningen, hvor første trin på karrierestigen tages.

»Man kan gøre meget gennem studievejledning, for at få brudt med den her kønsstereotyp, som vi får indprentet helt fra børnehaven. Vi skal have åbnet for mulighederne. Det er der desværre mange, der ikke kan se en grund til, men det kan faktisk være produktivt for samfundet,« siger Karen Sjørup, lektor på RUC Center for Køn, Magt og Mangfoldighed.

Et mere balanceret arbejdsmarked kan nemlig modvirke såkaldte flaskehalse, hvor der er mangel på arbejdskraft inden for en bestemt arbejdsgruppe. Her mener Karen Sjørup, at noget fleksibilitet vil kunne gå ind og hjælpe både unge og gamle til at se, at der findes andre uddannelser og muligheder på arbejdsmarkedet.

For en del af grunden til, at Danmark hænger fast i traditionerne er ikke bare normerne, men også den store offentlige sektor.

»Omkring 75 procent i den offentlige sektor er kvinder. Det er en af grundene til at vi sidder fast - det store omsorgs- og uddannelsesområde, for det tiltrækker mange kvinder,« siger hun og fortsætter:

»Den kønsstereotype arbejdsopdeling har de ikke i mange andre lande for eksempel i Italien, hvor det er høj status for mænd at være skoleleder. Det er ikke biologisk givet, det er givet af historie og forældet kønsforskning.«

Ministeren for Ligestilling og Kirke, Manu Sareen, er enig i, at samfundet vil have gavn af at bryde med traditionerne. De fag, som topper inden for stillinger på direktionsgangene, er nemlig de mere taltunge og naturfaglige fag inden for ingeniørkundskaben og i den finansielle sektor, som tiltrækker flest mænd.

»Jeg tror, at vejledningen har stor betydning for de unge. Især hvis man som vejleder ikke præsenterer den unge kvinde eller mand for hele paletten af uddannelser, men kun for den del, der »passer« til den unges køn,« siger Manu Sareen og tilføjer:

»Eller endnu værre - hvis vejlederne giver udtryk for skepsis, hvis f.eks. en ung mand ønsker at blive sygeplejeske.«

Ministeriet for Ligestilling og Kirke lavet flere kampagner for at få de unge til at tænke ud at boksen, senest kampagnen »Fremtiden er din«, som også har fokus på vejledere og forældre.

»Jeg tror, det er vigtigt at tage fat så tidligt som muligt. Derfor skal vi have fokus på de unges valg af uddannelse. Her skal man både have de unge i tale og de voksne omkring dem – lærere, uddannelsesvejledere og forældre. Det handler om, at de unge skal have et reelt frit valg.« siger Manu Sareen og tilføjer:

»Der skal sættes ind over en bred kam - fra vores generelle holdninger, over uddannelsesvalg til indsatsen ude på arbejdspladserne.«

Ministeriet har derfor støttet en række projekter, der skal sætte fokus på det kønsopdelte uddannelsesvalg, blandt andet inden for motivation, rekruttering og fastholdelse i sygeplejen og på socialrådgiveruddannelsen, og hvordan unge bliver vejledt i valget af uddannelse.

Resultaterne er klar til efteråret, hvor der skal ses på, hvordan den fremtidige indsats kan styrkes, for at få det maksimale ud af danskernes kompetencer.

»Som samfund har vi også brug for at få det optimale ud af de kompetencer og talenter, vi har. Vi har ikke »råd« til at gå glip af for eksempel en dygtig mandlig sygeplejerske eller en kvindelig civilingeniør, fordi fordommene sætter snubletråde op for dem,« siger Manu Sareen.