Kønskvoternes landkort

Flere og flere lande har vedtaget obligatoriske kvoter for antallet af kvinder i bestyrelser. Senest i Tyskland, mens vi i Danmarks vægrer os.

Marie Louise Mors er professor på CBS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historisk gik Norge for ti år siden stålsat til udfordringen og indførte lovkrav om, at de store selskaber gradvist skulle øge kvindeandelen i bestyrelserne til 40 procent.

Senest har Tyskland bestemt ved lov, at 30 procent af bestyrelsesmedlemmerne i de godt 100 største børsnoterede selskaber skal være kvinder. Og også Frankrig, Belgien og Island har vedtaget obligatoriske kvoter. Østrig, Finland, Holland, Sverige og England har valgt mere frivillige ordninger, hvor kvindernes repræsentation gradvist skal øges fra 25 til 40 procent.

Herhjemme har undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) gjort det klart, at hun ligesom hovedparten af Folketinget og erhvervslivet er lodret imod, at der skal indføres kvoter. Og vi har da også en langt mildere lovgivning på området herhjemme.

Virksomhederne er forpligtet til at sætte et frivilligt måltal for, hvor stor en andel af ledelsesposterne, der skal besættes af kvinder, og derudover skal de udarbejde en selvstændig politik på området, men der er ingen klare retningslinjer for, hvor stort måltallet skal være.

USA er langt nede på listen

I USA har man hverken frivillige eller obligatoriske mål. Og repræsentationen af kvindernes andel i de amerikanske virksomheder blegner også, når man sammenligner med de europæiske. 16,4 procent er tallet for de 500 største amerikanske virksomheder.

Herhjemme er tallet 27 procent ifølge EU-Kommissionens tal fra juli i år. Tallet gælder for de største virksomheder i C20-indekset. For alle børsnoterede selskaber er tallet 10,8 procent ifølge Erhvervsstyrelsens tal fra 2015.

Til sammenligning er tallene for eksempelvis Island 44 procent, Norge 36 procent og Sverige 36,1. Selv Frankrig halter Danmark efter. Her er kvindernes andel i de største virksomheder i dag 37,1 procent.