København klemt i dyst om at være Verdens hovedstad

Tokyo, New York og Paris. Tre verdensbyer, der har det tilfælles, at de er blandt topbejlerne til titlen som Verdens hovedstad. København ligger i den anden ende af skalaen og må finde sig i at være under byer som Istanbul, Seul og Mexico City.

New York, her med lyskeglerne, der markerede årsdagen for terrorangrebene i 2001. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
Den engelske avis The Independet har undersøgt en række parametre inden for økonomi og kultur for at kunne kåre, hvilken by det er, der bedst kan betegnes som Verdens hovedstad.

Og København må i den sammenhæng nøjes med en meget lidt flatterende placering - nemlig som nummer 26. Dermed ligger den danske hovedstad under byer som Mexico City (nr. 10), Seul (nr. 19) og Istanbul (nr. 24).

De udenlandske menuer

The Independent har til undersøgelsen brugt 14 kriterier, der efter avisens mening karakteriserer en verdensby. Det er kriterier som indbyggertal, antal flyafgange fra byens lufthavne, værdi af de aktier, der bliver handlet i byen, og antallet af restauranter, som serverer udenlandske menuer.

Dermed tager undersøgelsen ikke kun hensyn til rene økonomiske faktorer, og forsøger i stedet at inkludere mere kulturelle faktorer.

Gourmethovedstad

Derved kan man få indsigt i informationer som f.eks., at Tokyo har 34 mio. indbyggere, at Moskva har syv symfoniorkestre, at London har 430 kilometer undergrundsbane, og at Rom med sine 49 restauranter, der har tre Michelin-stjerner, er verdens gorumethovedstad.

New York snupper andenpladsen i den samlede konkurrence, mens Paris lægger sig på tredjepladsen. Og vinderen af titlen som Verdens hovedstad?

Ja, den kårer The Independent til at være London.

Læs meget mere om undersøgelsen på The Independents hjemmeside