København er verdensmester i at tiltrække talentfuld arbejdskraft

Danmark og København ligger helt i toppen, når det drejer sig om at tiltrække udenlandsk, talentfuld arbejdskraft, viser årlig taltentrapport fra INSEAD. Vores eneste minus er skattetrykket, mener forsker.

Copenhagen City, Denmark, Scandinavia. Beautiful summer day Fold sammen
Læs mere
Foto: Figurniy Sergey

På en førsteplads ligger København. Og på en ottendeplads ligger Danmark, når det står til at tiltrække, udvikle og fastholde talenter fra udlandet til det danske arbejdsmarked. Det viser en ny årlig rapport fra INSEAD, der hedder "Global Talent Competiveness Index 2017".

INSEAD er en af verdens største business schools, og de har lavet undersøgelsen sammen med Human Capital Leadership Institute og rekrutteringsfirmaet Adecco.

I rapporten står der blandt andet om Danmark, at: »Danskere kan regne med formidable personlige rettigheder og være med i beslutningsfasen på deres arbejdspladser.«Også høj livskvalitet og højt uddannelsesniveau frister, når udlændinge bosætter sig væk fra deres fødeland og til København og Danmark

Det overrasker ikke arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Carsten Strøby Jensen, at Danmark ligger i toppen. Han har blandt andet forsket i i det danske arbejdsmarked i et komparativt perspektiv.

»På nogle områder så er velfærdsstaten afgørende, når vi tiltrækker arbejdskraft. At vi har tradition for børnehaver og så videre, det er noget, mange finder attraktivt, når de overvejer, hvor de skal befinde sig i verden. Udover det er Danmark et meget åbent land rent økonomisk - blandt andet fordi, vi er et lille land, der har brug for at orientere os mod omverdenen. Det har eksempelvis Frankrig ikke i samme grad,« siger han.

På en førsteplads over nationerne, ligger Schweiz. Desuden er der både Sverige og Finland repræsenteret i top ti. Ser man på byerne ligger Zürich, Schweiz nummer to bag Danmark, mens USA både er repreæsenteret med Los Angelos og San Francisco.

Carsten Strøby Jensen mener, at de seneste års hype omkring København og Danmark, spiller en rolle. København er blevet kåret til verdens bedste by, vi ligger højt i lykketal og begrebet hygge, har spredt sig til USA og England. Men vi har også ulemper.

»En ting, der trækker i den negative retning er vores høje skattetryk. Der vil mange måske vælge London i stedet for,« siger han.

Læs rapporten her