Koch-rapport: Beskæftigelsesindsats er alt for bureaukratisk

Den nuværende beskæftigelsesindsats er for bureaukratisk og standardiseret. En mere individuel indsats kan hjælpe flere ledige i arbejde og sikre bedre udnyttelse af midlerne, mener regeringens ekspertgruppe.

Carsten Koch fremlægger i dag anbefalingerne til,hvordan den danske beskæftigelsesindsats kan forbedres. Her ses den tidligere skatteminister på en konference i januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal ruskes op i den nuværende standardiserede beskæftigelsesindsats, hvor alle ledige får samme tilbud. Det fastslår regeringens ekspertgruppe om udredningen af den aktive beskæftigelsesindsats med tidligere skatteminister Carsten Koch i spidsen.

Carsten Koch fremlægger her til formiddag gruppens rapport med 39 anbefalinger til en ny arbejdsmarkedsindsats for dagpengemodtagere. Størstedelen af rapportens indhold var kendt på forhånd, og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ser nu frem til at arbejde videre med de mange anbefalinger.

"Med en toårig dagpengeperiode er det vigtigere end nogensinde, at vi ikke spilder de arbejdsløses tid med meningsløse aktiveringskurser, der opleves som om, vi har mistillid til den enkelte. Jeg er enig med ekspertgruppen i, at den afkortede dagpengeperiode skærper behovet for en tidligere, målrettet og langt mere individuel indsats," siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Kamp om uddannelse og a-kasser

De foreløbige anbefalinger fra Koch-udvalget blev dog lækket allerede i januar, hvor det bl.a. kom frem, at udvalget anbefaler, at de ledige fortsat skal møde i jobcenteret som det første frem for i a-kasserne. Det har vakt stor røre i fagbevægelsen, som længe har kæmpet for at få større indflydelse til a-kasserne, der traditionelt har været en rekrutteringskanal for fagforeningerne.

"A-kasserne skal stå for at profilere alle arbejdsløse medlemmer sammen med vejledning om CV, uddannelse og jobsøgning," skriver LO og FTF i deres høringssvar.

Også spørgsmålet om selvvalgt uddannelse har gjort fagbevægelsen rasende, fordi udvalget - i det lækkede udkast - har foreslået at uddannelse først skal være en rettighed, når man har været arbejdsløs i et halvt år.

"Vi er meget uenige i anbefalingen og finder ikke, at den er underbygget af analyserne," skriver de to hovedorganisationer, der dog er enige i, at uddannelsen skal være mere målrettet arbejdsmarkedets behov og erstattes af en række længere uddannelse ud fra en positivliste.

Dansk Arbejdsgiveforening (DA) har ikke offentliggjort sit høringssvar. Det ligger dog fast, at arbejdsgiverne ønsker at jobcentrene også skal kunne tage dagpengene fra de ledige, hvis ikke de står til rådighed. De vil også have et skarpere fokus på virksomhedernes behov.

Løntilskud begrænses til et halvt år

Carsten Koch-udvalget mener samtidig, at kommunerne skal forpligtes til at samarbejde på tværs af grænser og skal oprette en særlig hotline til større virksomheder med behov for nye folk. Jobcentrene skal desuden i højere grad reklamere tydeligt for de mange muligheder for at få ansatte med tilskud, da de fleste virksomheder ikke kender alle ordningerne.

Endelig skal alle løntilskud ifølge udvalget begrænses til et halvt års varighed, og ledige over 30 år skal have pligt til virksomhedsaktivering efter et halvt år.

Venstre: penge før aftale

Venstre opfordrer nu regeringen til at komme med et udspil hurtigst muligt. Partiet kræver fortsat, at en beskæftigelsesreform skal frigøre midler til skattelettelser. Regeringen har hidtil afvist at finde penge i systemet og opfordrer Venstre til at være mere konkrete . Indtil videre henviser partiet til, at der kan spares en halv milliard blot ved at ledige kommer i arbejde én dag tidligere end i dag.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil inden længe fremlægge et reformudspil på baggrund af anbefalingerne.