Knæk koden til arbejdsmarkedet

Boganmeldelse: Der er ingen tvivl om, at der er brug for en bog målrettet til indvandrere, der gerne vil begå sig på det danske arbejdsmarked. Her er kursus både i jantelov og dansk blufærdighed.

»Uskrevne regler på det danske arbejdsmarked« - Mehmet Yüksekkaya Fold sammen
Læs mere
Mange danske virksomheder skriger på arbejdskraft i disse måneder, og politikerne højprioriterer alle uden undtagelse fra venstre til højre at få indvandrerne i Danmark ud på arbejdsmarkedet, så de kan begynde at nærme sig en beskæftigelsesprocent, som er normal for danskerne.

Integrationskonsulent og forfatter Mehmet Yüksekkaya har skrevet en lille praktisk bog til disse efterlyste medarbejdere om de uskrevne regler på det danske arbejdsmarked.

Det er en kombination af praktisk vejledning med 30 gode råd til, hvordan man kan forstå danskerne på jobbet noget bedre, og 26 interviews med virksomheder, som har prøvet at rekruttere indvandrere, og som både bidrager med praktiske eksem­p­ler på, når det går godt, og når det går galt.

Der er de kuriøse historier om håndværkeren med indvandrerbaggrund, der ikke ville tage imod ordrer fra mesters kone, om håndværkerlærlinge, der pludselig forsvinder tre måneder til hjemlandet om sommeren, og ingeniøren med indvandrerbaggrund, der sagde op, fordi han blev bedt om at give en hånd med i forbindelse med oprydning efter et møde i en lille virksomhed.

Konfliktskyhed
Mehmet Yüksekkaya er hardliner, når det gælder integration. For ham handler det om at forstå og afkode det danske samfund, at tilpasse sig og grundlæggende for indvandrerne at forstå, at her er en anden arbejdskultur.

Budskabet er krystalklart, når forfatteren skriver, at religion i Danmark er en privatsag, som man ikke belemrer andre med. Selv kom forfatteren til Danmark fra den tyrkiske del af Kurdistan som 22 årig og har taget en universitetsuddannelse her.

Han betragter den danske konfliktskyhed som det største problem af alle i mødet mellem de danske arbejdspladser og medarbejderne med anden etnisk baggrund. Dels fordi der ikke er en åben dialog om tingene, dels fordi der ikke bliver fulgt op på en adfærd, der falder ved siden af.

Mehmet Yüksekkayas 30 gode råd er glimrende at forholde sig til. De giver et ganske godt og dækkende billede af, hvordan vi er på jobbet i forskellige brancher.

Der er gode råd om alt fra at deltage i virksomhedens liv til at forstå ironi, til at kende kommandovejen, til at overholde mødetider og lære at tale dansk og til at træde varsomt i konfliktsituationer.

De 26 virksomhedsinterviews giver læseren ballast til at forstå bredden i den danske virksomhedskultur og virker som en nyttig dokumentation til de 30 gode råd.

Anmelder af denne uges bog er: Lisbeth Knudsen, ansvarshavende chefredaktør og koncernchef i Det Berlingske Officin