Klaverklassiker i japanske hænder

Navnkundige, østrigske Bösendorfer, som blot producerer 200 flygeler om året, bliver købt af japanske Yamaha.

Her et billede af et Bösendorfer EDGE designet af Edelweiss. Fold sammen
Læs mere
Foto: www.boesendorfer.com
Der kan fremover spilles på alle tangenter hos Yamaha, efter at den japanske producent af klaverer i går købte sin østrigske konkurrent Bösendorfer.

Yamaha, der har hovedkontor i Japan, har skrevet under på, at såvel Bösendorfers hovedkvarter som produktion skal forblive i Østrig, så flygelfabrikken er sikret.

Navnkundige Bösendorfer var favoritmærket for både komponisten Franz Liszt og jazzpianisten Oscar Peterson og er et af de ældste og kendteste klavermærker i verden, grundlagt af Ignaz Bösendorfer i 1800-tallet. I Østrig betragtes Bösendorfer som et nationalsymbol, der nu for anden gang ender på udenlandske hænder. I 36 år frem til 2002 var det nemlig ejet af amerikanske Kimball, indtil det atter blev østrigsk.

Her overtog wienerbanken BAWAG klaverfabrikken, der blot producerer 200 flygeler om året.

Yamaha er verdens største klaverfabrikant og har i flere uger konkurreret med Joseph Brodmann, som har til huse i den østrigske hovedstad Wien, om at overtage det tabsgivende Bösendorfer. Brodmann, hvis stifter lærte Ignaz Bösendorfer op, bød for en uge siden 11 millioner euro for Bösendorfer, men Yamaha lagde efter sigende 14 millioner euro og spillede sejrsmelodien.

Budkampen har været opslidende for de ansatte på Bösendorfer. De har flere gange opfordret til at få en hurtig afklaring.

Yamaha menes at være interesseret i at kunne bruge Bösendorfer-fabrikkernes viden i sin egen produktion af klaverer og flygeler. Japanerne vil øge klaverproduktionen i Kina med 40 procent i indeværende finansår, så der kan spyes 25.000 tangentinstrumenter ud. Samtidig er der etableret salgssteder i Rusland.